Διεθνή

Oruc Reis: Η τουρκική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι άρχισαν σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο

Oruc Reis: Η τουρκική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι άρχισαν σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο
Oruc Reis: Η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνει όμως, αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η τουρκική πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες.

Πρόκειται όμως, για πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται και από το ελληνικό Πεντάγωνο και όλοι εικάζουν πως είναι διπλωματικό παιχνίδι εντυπώσεων από την πλευρά της Τουρκίας η ανακοίνωση πως έγινε η έναρξη σεισμικών ερευνών από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis το απόγευμα του Σαββάτου 25 Ιουλίου. «Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η ανάρτηση.

Στην ίδια ανάρτηση αναφέρεται ότι «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο». Ωστόσο, όπως φαίνεται και στον χάρτη, το σκάφος βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης με μερικά τουρκικά πλοία να αποχωρούν από το Αιγαίο

Στον αντίποδα, αλλαγή στάσης φαίνεται ότι αποφάσισε να τηρήσει η Τουρκία στο Αιγαίο, καθώς σημαντικός αριθμός τουρκικών πλοίων φεύγουν από το Καστελόριζο. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρά τη δημόσια προκλητική ρητορική που χρησιμοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν αποχωρήσει από το Αιγαίο, κάτι που θεωρείται ως ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιουργήθηκε μετά την έκδοση τουρκικής NAVTEX που δέσμευσε περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελορίζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ, ξεκίνησε η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πολεμικών προς τους ναυστάθμους. Η ελληνική πλευρά αξιολογεί την κατάσταση, με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να διαμηνύουν πως «υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ». Πάντως, όσο αφορά στον ελληνικό στόλο, παραμένει στη θέση του, παρακολουθώντας τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων καθώς είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex.

«Η NAVTEX των Τούρκων είναι σε ισχύ και συνεπώς και εμείς παραμένουμε σε κατάσταση ετοιμότητας», λένε οι ίδιες πηγές. Έτσι, είναι βέβαιο ότι μονάδες του ελληνικού στόλου θα παραμείνουν στην περιοχή που βρίσκεται απέναντι από την Αττάλεια, σημείο όπου παραμένει το ερευνητικό σκάφος των Τούρκων Oruc Reis, αλλά και δύο φρεγάτες, που από το πρωί του Σαββάτου έχουν αγκυροβολήσει ανοιχτά της Αττάλειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments