Πολιτική

Γεωργιάδης για Καστελόριζο: «Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις μένουν σε επιφυλακή»

Γεωργιάδης για Καστελόριζο: «Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις μένουν σε επιφυλακή»
Γεωργιάδης για Καστελόριζο: Η κρίση θα λήξει όταν οι δύο στόλοι επιστρέψουν στους ναύσταθμούς τους, τονίζει σε συνέντευξή του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, για την τάση αποκλιμάκωσης που φαίνεται να υπάρχει τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο. «Η κρίση θα λήξει όταν οι δύο στόλοι επιστρέψουν στους ναύσταθμούς τους» τόνισε ο υπουργός. «Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν χαλαρώνουν, μένουν σε επιφυλακή», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης θυμίζοντας ότι η Navtex ισχύει έως και τις 2 Αυγούστου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι υπάρχουν μια σειρά παραγόντων που αναγκάζουν τον Ερντογάν να κάνει πίσω

Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για την τεράστια διπλωματική προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού «που μίλησε σε διάστημα 3 – 4 ημερών με όλους τους ξένους ηγέτες», την σκληρή δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών για την Αγία Σοφία και τα τουρκικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, τις δηλώσεις Μακρόν αλλά και την αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ μαζί με τις κινήσεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με το αεροπλανοφόρο Άιζενχάουερ καθώς και τις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων. «Συνέθεσαν για πρώτη φορά, μια παγκόσμια διεθνή αποδοχή των ελληνικών θέσεων και μια παγκόσμια καταδίκη των τουρκικών θέσεων», «προφανώς όλα αυτά αναγκάζουν τον Ερντογάν να κάνει πίσω», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που είχε η αυτόματη αντίδραση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που σε διάστημα ολίγων λεπτών έφτασε στο Καστελλόριζο και φύλαξε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και την ελληνική ΑΟΖ. «Έδειξε σε όλους, πως όταν λέμε κάτι το εννοούμε. Και αυτό το κατάλαβε και το Βερολίνο, το κατάλαβε και η Μόσχα, το Παρίσι, το κατάλαβε και η Άγκυρα», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλαγή στάσης φαίνεται ότι αποφάσισε η Τουρκία στο Αιγαίο, καθώς σημαντικός αριθμός τουρκικών πλοίων φεύγουν από το Καστελόριζο

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρά τη δημόσια προκλητική ρητορική που χρησιμοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν αποχωρήσει από το Αιγαίο, κάτι που θεωρείται ως ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιουργήθηκε μετά την έκδοση τουρκικής NAVTEX που δέσμευσε περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελορίζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως όριζαν, ήθελαν το Oruc Reis να πραγματοποιήσει έρευνες με στόχο τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Όμως, τα δεδομένα φαίνεται πως άλλαξαν καθώς αυτή είναι η πιο νέα εικόνα που μεταφέρεται από κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με ό,τι μεταδόθηκε από το OPEN τo Σάββατο 25 Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments