Πολιτική

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης Τουρκία: «Καμιά διαπραγμάτευση υπό διαρκή στρατιωτική απειλή»

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης Τουρκία: «Καμιά διαπραγμάτευση υπό διαρκή στρατιωτική απειλή»
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης Τουρκία: Στις τεταμένες σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και στα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να επιτευχθεί μια ειρηνική συνύπαρξη, αναφέρθηκε στο 22ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Οι επισημάνσεις του Έλληνα υπουργού έγιναν στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ.Βαρβιτσιώτης, αν και χαρακτήρισε «καλό σημάδι από πλευράς Άγκυρας» την αναβολή των ερευνών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, σημείωσε πως αναμένονται και τα επόμενα βήματα, αφού η οποιαδήποτε ένταση, η οποία ενδέχεται να καταλήξει σε στρατιωτική εμπλοκή, θέτει σε κίνδυνο την προοπτική της ειρηνικής διαπραγμάτευσης. «Καμιά διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει υπό διαρκή στρατιωτική απειλή» ξεκαθάρισε και επεσήμανε πως ο διάλογος μπορεί να γίνει μόνο με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και όχι με τη χρήση βίας.

Όσον αφορά στο θέμα της Αγίας Σοφίας, ο υπουργός ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως με αυτές τις ενέργειες, η Τουρκία απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού, ως πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπογράμμισε πως στόχος είναι η προάσπιση των ευρωπαϊκών δημοκρατικών κεκτημένων σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή της πανδημίας. «Ελπίζουμε ότι αυτή η πανδημία δεν θα είναι μία δικαιολογία για να περιορίσουμε τις ελευθερίες μας, αλλά θα είναι το αντίθετο, θα είναι μία ευκαιρία για τους πολίτες να καταλάβουν πόσο πολύτιμη είναι η συμμετοχή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας, υποστήριξε πως ένας από τους κυριότερους είναι η υιοθέτηση της Διακήρυξης των Αθηνών, σύμφωνα με τον οποίο, μπορεί να θέσει τις αρχές και τις αξίες για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, σε μελλοντικές κρίσεις, αποτελώντας ταυτόχρονα και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο Έλληνα υπουργός ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου για την πρόσκληση που του απηύθυνε, ώστε να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments