Διεθνή

Συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου: Συγχαρητήριες επιστολές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου: Συγχαρητήριες επιστολές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου: Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β' έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Νίκο Δένδια και τονΣάμεχ Σούκρι.

Συγχαρητήριες επιστολές απέστειλε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκο Δένδια και Σάμεχ Σούκρι, για την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος αναφέρει το εξής: «Ἔμφοροι ἐθνικῆς ὑπερηφανείας χαιρετίζομεν ἔνδακρεις τὴν ὅλως ἱστορικῆς σημασίας συμφωνίαν μεταξὺ Ἑλλάδος και φίλης χώρας Αἰγύπτου, καθ’ ὅτι, τοῦτο σηματοδοτεῖ, πώς ἡ Μεσόγειος πλέον θά ἀνήκει εἰς αὑτούς, οἱ ὁποῖοι θα καλλιεργοῦν και θά προωθοῦν τήν εἰρήνην. Νυχθημερόν ἱκετεύομεν τόν Κύριον ὑπέρ ὑγείας ὑμῶν και διαρκοῦς εὐσταθείας τῆς χώρας μας. Μετά πλείστης ὅσης τιμῆς και ἐνθέρμων εὐχῶν πρός Κύριον».

Ιστορική η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

Υπεγράφη την Πέμπτη 6 Αυγούστου στο Κάιρο η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδος και Αιγύπτου, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια, που έφτασε το μεσημέρι εκείνης της ημέρας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Μάλιστα, υπεγράφη σε μια συμβολική ημέρα για την Αίγυπτο, καθώς συμπληρώθηκαν τότε πέντε ακριβώς χρόνια από τη διάνοιξη της δεύτερου καναλιού του Σουέζ, που αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα έργα πνοής για τη Χώρα του Νείλου από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Επίσης, επισημαίνουν πως πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία, που είναι απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία, και υπογραμμίζουν ότι επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες. Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, αναφέρουν πως βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments