Πολιτική

Γεραπετρίτης Τουρκία: «Η αποφασιστικότητα μας είναι δεδομένη»

Γεραπετρίτης Τουρκία: «Η αποφασιστικότητα μας είναι δεδομένη»
Γεραπετρίτης Τουρκία: Στις τελευταίες ενέργειες της Άγκυρας στην Μεσόγειο αναφέρθηκε ο υφυπουργός Επικρατείας τονίζοντας πως η Αθήνα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο.

«Η αποφασιστικότητα μας είναι δεδομένη», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας τη νέα πρόκληση της Τουρκίας με τη Navtex νοτίως του Καστελόριζου. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα. “Η Αθήνα είναι απολύτως έτοιμη να προχωρήσει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο” σημείωσε παράλληλα και υπογράμμισε:

“Η Άγκυρα υποχωρεί προσχηματικά, καθώς βλέπει ότι δεν μπορεί να πετύχει τους σκοπούς της”.

Εν τω μεταξύ, στις 12:00 θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα 10 Αυγούστου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Η συνεδρίαση αυτή αποφασίστηκε μετά τη νέα τουρκική πρόκληση. Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex για σεισμικές έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Ο ελληνικός στόλος είναι στις θέσεις του και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων. Από χτες το Ορούτς Ρέις έχει κλείσει τους πομπούς του. Η Navtex ενεργοποιείται από σήμερα και θα έχει ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την ίδια περιοχή όπου η Τουρκία ήθελε να πραγματοποιήσει έρευνες τον Ιούλιο. Επίσης, τονίζεται πως από σήμερα ενεργοποιήθηκε επίσης η Navtex που αφορά άσκηση με πραγματικά πυρά σε θαλάσσια περιοχή, που βρίσκεται ανάμεσα στο Καστελόριζο και τη Ρόδο. Η ανακοίνωση του τουρκικού Γραφείου Πλοήγησης, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας, αναφέρει πως το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα διεξάγει άσκηση με πυροβόλα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συγκεκριμένη ναυτική οδηγία ισχύει για τις 10 και 11 Αυγούστου.

Ακολουθεί η νέα Navtex που ενεργοποιείται από σήμερα μέχρι και τις 23 Αυγούστου:

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το Ορούτς Ρέις έχει ήδη αποπλεύσει από την Αττάλεια και κινείται με χαμηλή ταχύτητα για τα όρια της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Η είδηση για τον απόπλου του επιβεβαιώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, ενώ ελληνικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στη γύρω περιοχή και σπεύδουν έτσι ώστε να έχουν παρατηρητικό ρόλο, για την ώρα.

Μάλιστα, όπως επιβεβαίωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το ερευνητικό πλοίο απέπλευσε για την νέα του αποστολή στη Μεσόγειο. Σε ανάρτησή του γράφει: «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει». Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή». «Ορούτς Ρέις, 83 εκατομμύρια Τούρκοι βρίσκονται πίσω σου» καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments