Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών

Ελληνοτουρκικά: Δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών
Ελληνοτουρκικά: Δεκτό έγινε το αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την Τρίτη η Ελλάδα έκανε επίσημα αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή τις κινήσεις της Τουρκίας όλες αυτές τις μέρες. Τελικά το αίτημα του Νίκου Δένδια έγινε δεκτό ύστερα από την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και την παρουσία του Oruc Reis στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ελληνική ΑΟΖ. Η είδηση έγινε γνωστή από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στην ΕΡΤ, η έκτακτη συνεδρίαση έχει καθοριστεί για το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής μέσω τηλεδιάσκεψης. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η αξίωση Αθηνών και Λευκωσίας για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία. Θυμίζουμε ότι τη σύγκληση του Συμβουλίου ζήτησε χθες ο Ελληνας ΥΠΕΞ, έπειτα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έκτακτη συνάντηση Δένδια – Πομπέο

Έκτακτη συνάντηση θα έχουν την Παρασκευή 14 Αυγούστου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών: «Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί την Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μάικλ Πομπέο. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας».

Όπως είναι αναμενόμενο, οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας. Και να θυμίσουμε πως την αμερικανική υποστήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με την ευκαιρία συνάντησης την οποία είχε με τον κο Δένδια. Μάλιστα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επεσήμανε ότι είναι θέμα αρχής για τις ΗΠΑ η ενθάρρυνση των κρατών για ειρηνική επίλυση της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις δραστηριότητες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο. Και εξέφρασε για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις ενέργειες της Άγκυρας. Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments