Πολιτική

Μητσοτάκης ελληνοτουρκικά: Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Σαρλ Μισέλ

Μητσοτάκης ελληνοτουρκικά: Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Σαρλ Μισέλ
Μητσοτάκης ελληνοτουρκικά: Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Μισέλ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σαρλ Μισέλ σε Ερντογάν – «Η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου»

Την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη συνομιλία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ στον Τούρκο πρόεδρο, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΕ.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Σαρλ Μισέλ καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή των προκλήσεων. Επιπροσθέτως, ο κ. Μισέλ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, επισήμανε ότι «η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «τα ζητήματα λύνονται μέσω του διαλόγου».

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη με Μέρκελ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και για την τουρκική προκλητικότητα. O Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται πως ενημέρωσε την Άνγκελα Μέρκελ για την κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και να υπενθυμίσουμε ότι λίγο νωρίτερα, η Καγκελάριος της Γερμανίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Anadolu μάλιστα, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί μίλησαν για περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε εκ νέου την άποψη περί επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση την ισότητα και τον διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αξιολογήθηκαν επίσης τα βήματα για την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας – Γερμανίας.

Στο Μαξίμου Δένδιας, Παναγιωτόπουλος και Φλώρος

Αυξημένη κινητικότητα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, με φόντο την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, λίγο μετά τις 18:00 μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Νωρίτερα ο κος Δένδιας είχε επισημάνει, από το Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, στο πλαίσιο των διπλωματικών κινήσεων της χώρας μας, τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραβατικότητα της Τουρκίας για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μετά τις συνομιλίες με τους Ισραηλινούς ανώτατους αξιωματούχους, ευχαρίστησε την ισραηλινή κυβέρνηση για την ξεκάθαρη θέση που έχει λάβει στο θέμα καταδικάζοντας τις τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, στις επαφές του κου Δένδια δεν συζητήθηκαν μόνο οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και οι τρόποι εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, που όπως είπε «διανύουν την καλύτερη περίοδό τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments