Οικονομία

Η επιχείρηση – θαύμα που υποκλίνονταν όλοι αποδείχτηκε φούσκα δισεκατομμυρίων

Η επιχείρηση – θαύμα που υποκλίνονταν όλοι αποδείχτηκε φούσκα δισεκατομμυρίων
Συνεχίζονται οι έρευνες για το μεγάλο αυτό σκάνδαλο.
Συνεχίζονται οι έρευνες για το μεγάλο αυτό σκάνδαλο.

Ήταν πριν από περίπου δυο χρόνια όταν η Wirecard  μια γερμανική εταιρία με έδρα τη Βαυαρία και με συνολικά 5.800 εργαζομένους, η οποία δραστηριοποιείται στην ψηφιακή διαδικασία πληρωμών, γνωρίζει στιγμές επιχειρηματικής δόξας. Τι έκανε αυτή η εταιρεία ;  Ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες της έπαιρνε μικρές προμήθειες, με τις οποίες όμως κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλο πλούτο, έτσι ώστε να αντικαταστήσει την τράπεζα Commerzbank στο κλαμπ των 30 ισχυρότερων γερμανικών εταιριών στο δείκτη DAX το Σεπτέμβριο του 2018.

Τον περασμένο μήνα η Wirecard κήρυξε πτώχευση. Ο διευθύνων σύμβουλος Μάρκους Μπράουν συνελήφθη με την κατηγορία της χειραγώγησης αγοράς. Όπως αναφέρει η οικονομική ιστοσελίδα sofokleous, στελέχη της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής Bafin, αγόραζαν και πουλούσαν μετοχές της Wirecard και μάλιστα σε μεγάλους όγκους ενώ η εταιρεία πληρωμών κατέρρεε, όπως αποκάλυψε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, ασκώντας εκ νέου κριτική στον οργανισμό εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η γερμανική κυβέρνηση απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του κόμματος των Πρασίνων για το τι έκαναν οι αρχές για να αποτρέψουν τη μεγαλύτερη απάτη στη χρηματιστηριακή αγορά της Γερμανίας, δήλωσε ότι το προσωπικό της Bafin, της αρμόδιας εποπτικής αρχής, είχε επενδύσει σε μετοχές της Wirecard .

Η κατάρρευση της εταιρείας που θεωρήθηκε ως ένα εμβληματικό success story της γερμανικής τεχνολογίας και είχε αποτιμηθεί στα 28 δισ. δολάρια, προκάλεσε μεγάλη αμηχανία, με τους ειδικούς και τους πολιτικούς να χαρακτηρίζουν την εξέλιξη ως πρακτική προσέγγισης εκ μέρους των αρχών. Οι ισχυρισμοί για ατασθαλίες στη Wirecard κυοφορούνται εδώ και χρόνια, αν και η έρευνα των Γερμανών εισαγγελέων επικεντρώθηκε εδώ και πολύ καιρό στις παρατυπίες που είχαν επισημάνει οι επενδυτές και οι δημοσιογράφοι, παρά στην ίδια την εταιρεία.

Στην απάντησή του, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι το ένα πέμπτο του προσωπικού της Bafin είχε κάποια επενδυτική δραστηριότητα το 2019 και το 2020 που συνδεόταν με την Wirecard, με το ενδιαφέρον να εντείνεται κατά τους μήνες πριν από την κατάρρευσή της.

Στο διάστημα των 6 μηνών έως τα τέλη Ιουνίου, το 2,4% της επενδυτικής δραστηριότητας του προσωπικού της Bafin αφορούσε στην αγορά και πώληση μετοχών ή παραγώγων της Wirecard, έναντι 1,7% το 2019 και 1,2% το 2018.

Ο Ντάνιαλ Μπαγιάζ εκ των βουλευτών που κατέθεσαν ερωτήσεις, είπε ότι οι έλεγχοι αναφορικά με τη συμμόρφωση της Bafin έπρεπε να εξετασθούν, ενώ εξίσου επικριτικοί εμφανίζονται και άλλοι Γερμανοί βουλευτές.

«Το trading με μετοχές της Wirecard από το προσωπικό της Bafin προκαλεί έκπληξη και εγείρει ερωτήματα, όπως ο όγκος των συναλλαγών και αν οι αξιωματούχοι είχαν εμπιστευτικές γνώσεις», δήλωσε ο Φλόριαν Τόνκαρ μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι η Bafin διέπεται από αυστηρούς ελέγχους ώστε να αντιμετωπίζει τη διακίνηση εμπιστευτικών πληροφοριών, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι η αυξημένη κινητικότητα στις μετοχές της Wirecard δεν ήταν ασυνήθιστη, δεδομένης της αστάθειας τους και τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την εταιρεία. Η ίδια η ρυθμιστική αρχή αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τον περασμένο μήνα, οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν τρία πρώην ανώτερα στελέχη της Wirecard, με την κατηγορία της πλαστογράφισης λογαριασμών της εταιρείας και να της εξαπάτησης των πιστωτών.

Ο πολιτικός αντίκτυπος χτύπησε την πόρτα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ αφού το γραφείο της ανέφερε ότι πρότεινε την εξαγορά κινεζικής εταιρείας από την Wirecard κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Κίνα τον περασμένο Σεπτέμβριο, αν και δεν γνώριζε τις όποιες παρατυπίες εκείνη την εποχή.

«Μήπως οι ψηφιακές πληρωμές ήταν τελικά μόνο η βιτρίνα και η Wirecard ήταν εν τέλει μια κοινή εγκληματική οργάνωση με κέρδη από παράνομες δραστηριότητες; Ίσως τελικά μια εξεταστική επιτροπή της γερμανικής βουλής να μπορούσε να συμβάλλει στην διαλεύκανση του σκανδάλου. Δεν αποκλείεται μια εξεταστική επιτροπή να μη ωφελήσει τη γερμανική κυβέρνηση. Θα ωφελούσε ωστόσο αδιαμφισβήτητα το γερμανικό χρηματοοικονομικό σύστημα» καταλήγει άρθρο της DW.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments