Ελλάδα

Oruc Reis θέση: Άλλαξε και πάλι πορεία – Πλέει προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Oruc Reis θέση: Άλλαξε και πάλι πορεία – Πλέει προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα
Oruc Reis θέση: Κινείται με χαμηλή ταχύτητα προς το παρόν.

Tο τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis φαίνεται πως άλλαξε, για μια ακόμα φορά, πορεία και κινείται, σύμφωνα με τον χάρτη, προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Προς το παρόν κινείται με χαμηλή ταχύτητα και εάν συνεχίσει στην ίδια πορεία, θα εισέλθει ξανά, σε λίγες ώρες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και να αναφέρουμε πως το πλοίο αφού έφτασε στο βορειοανατολικό άκρο της θαλάσσιας περιοχής που έχει δεσμεύσει με παράνομη Navtex η Τουρκία, έστρεψε δυτικά νοτιοδυτικά, χαράσσοντας πορεία για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως μετέδωσε ο Alpha.

Το στίγμα του Oruc Reis από το marinetraffic.com περίπου στις 19.30:

Το στίγμα από την αμέσως προηγούμενη πορεία του Oruc Reis από το marinetraffic.com:

Σημειώνεται πως το πρωί της Κυριακής (16 Αυγούστου), το Oruc Reis είχε αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και έπλεε εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).  Παράλληλα, το Σάββατο (15 Αυγούστου) έγινε γνωστό ότι επιστρέφει στη βάση του Ακσάζ η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» που συνόδευε το Oruc Reis.

Φαίνεται πως το «Κεμάλ Ρέις» έχει υποστεί σοβαρές μετά την επακούμβηση με τη φρεγάτα «Λήμνος» και χρήζει επισκευής. Σημειώνεται πως η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ έγραφε πως μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύουν πλέον οκτώ τουρκικά πολεμικά από πέντε πλοία που είχε μέχρι πρότινος.

«Πόλεμος» νεύρων με τα… μέσα – έξω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Τέλος, αναφορικά με την πορεία του Oruc Reis, στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» εισήλθε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού,  όπως ανέφεραν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, πριν από λίγες ημέρες. Τόνισαν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται.

Αξιόπιστες πηγές ανέφεραν ότι στην περιοχή βρέθηκαν, από την αρχή, μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εξέπεμψαν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing». Και έκτοτε, το Oruc Reis αλλάζει πορεία καθώς μια κινείται νοτιοανατολικά και μια βορειοανατολικά ενώ πότε κατευθύνεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πότε εκτός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments