Διεθνή

Πομπέο: Το μήνυμα του Αμερικανού στην Τουρκία – Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου για την Ελλάδα

Πομπέο: Το μήνυμα του Αμερικανού στην Τουρκία – Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου για την  Ελλάδα
Πομπέο: Να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο διεμήνυσε ο διπλωματικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Τσαβούσογλου σε συνάντηση που είχαν στην Δομινικανή Δημοκρατία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Ελλάδα κάνει μαύρη προπαγάνδα, τονίζοντας πως η Τουρκία ήταν πάντα ανοιχτή σε διάλογο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου, διεμήνυσε πως πρέπει να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τόνισε στον Τσαβούσογλου πως πρέπει να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. “Είχαμε μια συζήτηση που έγινε την κατάλληλη στιγμή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επείγουσα ανάγκη να μειωθουν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο tweet του Μάικ Πομπέο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών την Παρασκευή είχε συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια στην Βιέννη, με τον Πομπέο να μιλά και τότε για ανάγκη αποκλιμάκωσης επισημαίνοντας ότι η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας είναι ισχυρή.

Για μαύρη προπαγάνδα της Ελλάδας μίλησε ο Τσαβούσογλου

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την συνέντευξη Τύπου, μίλησε σε επιθετικούς τόνους, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε για “μαύρη προπαγάνδα”. “Εξηγήσαμε τα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, γιατί η Ελλάδα κάνει μαύρη προπαγάνδα. Ήμασταν πάντα ανοιχτοί σε διάλογο. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι (σ.σ. ο Πομπέο) γνώριζε τις τελευταίες εξελίξεις”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, τονίζοντας ότι συζήτησαν εκτενώς για τη Λιβύη.

Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ακάρ μίλησε για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης.

«Όλοι μας γνωρίζουμε πως η Ελλάδα έχει στρατικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά στο Αιγαίο. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να ερμηνευτεί με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης».

«Απλά δεν μπορούν να το κάνουν. Πρόκειται για μία πλήρως παράνομη πρακτική», προσέθεσε.Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε βίντεο που ανέβηκε στο Twitter, με την Άγκυρα να κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο ενεργειών. svg%3E

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κάθε είδους αγώνα. Οι δηλώσεις και οι πράξεις ενός Ευρωπαίου συμμάχου (σ.σ. Γαλλία) ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή ο οποίος θα έρθει από χιλιόμετρα μακριά για να ενδυναμώσει τη στρατιωτική του παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ενάντιες στο πνεύμα της συμμαχίας και της αλληλεγγύης», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας τόνισε το εξής: «Όλοι θα πρέπει να ξέρουν ότι οποιαδήποτε δράση ενάντια σε πλοίο μας ή ενάντια στις δραστηριότητες μας εκεί, δεν θα μείνει αναπάντητη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments