Πολιτική

Μπορέλ Τουρκία: Σταματήστε τις ενέργειες που προκαλούν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Μπορέλ Τουρκία: Σταματήστε τις ενέργειες που προκαλούν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο
Μπορέλ Τουρκία: Την έντονη αντίδραση του ύπατου αρμοστή της ΕΕ για θέματα εξωτερικών υποθέσεων προκάλεσε η νέα προκλητική NAVTEX της Άγκυρας.

Αυστηρή είναι η ανακοίνωση κατά των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που εξέδωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ανακοίνωση από την Τουρκία για νέες δραστηριότητες γεώτρησης από το σκάφος Yavuz σε μια θαλάσσια ζώνη που οριοθετήθηκε από την Κύπρο και την Αίγυπτο πυροδοτεί δυστυχώς περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Μάλιστα, ο κος Μπορέλ καλεί τη γειτονική χώρα να σταματήσει «άμεσα τις ενέργειες που προκαλούν ένταση και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Αυτή η δράση έρχεται σε αντίθεση και υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και για την άμεση αποκλιμάκωση, η οποία είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις λύσεις που διαρκούν, όπως άλλωστε επανέλαβαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή», συμπλήρωσε. «Καλώ τις τουρκικές Αρχές να τερματίσουν αμέσως αυτές τις δραστηριότητες και να εμπλακούν πλήρως και με καλή πίστη σε έναν ευρύ διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Αμέριστη η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο

Σε ένα tweet του ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για ένα εποικοδομητικό και θετικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο Μπορέλ ανέφερε επιγραμματικά τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τα δύο μείζονα θέματα του έκτακτου Συμβουλίου, την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τα γεγονότα στη Λευκορωσία.

(EUROKINISSI/ÃÅÍ)

«Ολοκληρώσαμε ένα καλό και εποικοδομητικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ» έγραψε ο εκπρόσωπος της ΕΕ και σημείωσε αναφορικά με την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ανατολική Μεσόγειος: Αμέριστη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο. Καλούμε την Τουρκία σε άμεση αποκλιμάκωση και επανέναρξη του διαλόγου», έγραψε.

Μάλιστα, ο Ζοζέπ Μπορέλ φέρεται νωρίτερα να δηλώνει συγκλονισμένος, μετά την παρουσίαση των ντοκουμέντων για τις ενέργειες της Τουρκίας που οδήγησαν σε παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής φρεγάτας. Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, είναι απίστευτο αυτό που βλέπει και σημείωσε ότι δεν πρέπει να συμβεί ξανά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments