Διεθνή

Κορωνοϊός μετάλλαξη: Το Bloomberg μιλά για μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, 10 φορές ισχυρότερο

Κορωνοϊός μετάλλαξη: Το Bloomberg μιλά για μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, 10 φορές ισχυρότερο
Κορωνοϊός μετάλλαξη: Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg κάνει λόγο για ισχυρότερο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. Μάλιστα, λέει ότι είναι 10 φορές πιο ισχυρό από το γνωστό.

Νέα μεγάλη ανησυχία έρχεται να προκαλέσει δημοσίευμα του Bloomberg που γράφει πως εντοπίστηκε στη Μαλαισία ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, 10 φορές ισχυρότερο. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αυτή η μετάλλαξη έχει βρεθεί και σε άλλες χώρες και ονομάζεται D614G.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον τρία από τα 45 κρούσματα μιας συρροής που ξεκίνησε από τον ιδιοκτήτη ενός εστιατορίου που επέστρεψε από την Ινδία και παραβίασε την 14ήμερη καραντίνα, αλλά και σε μία ακόμη συρροή κρουσμάτων που εντοπίστηκαν σε ανθρώπους που επέστρεψαν από τις Φιλιππίνες.

Η νέα αυτή αναφορά ανατρέπει τα δεδομένα καθώς το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος μπορεί να σημαίνει ότι οι μελέτες για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μπορεί να είναι ελλιπείς ή αναποτελεσματικές έναντι της μετάλλαξης, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Υγείας της Μαλαισίας, Noor Hisham Abdullah.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την άλλη μεριά λέει δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προκαλεί σοβαρότερη λοίμωξη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος φαίνεται να επικρατεί σιγά-σιγά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. «Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα προστασίας επειδή αυτό το στέλεχος έχει πλέον βρεθεί στη Μαλαισία», έγραψε ο Noor Hisham στο Facebook το Σάββατο.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, τον επόμενο μήνα, τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό στη Ρωσία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya, που ανέπτυξε το εμβόλιο Sputnik V. Συγκεκριμένα, ο Αλεξάντερ Γκούνμπουργκ διευκρίνισε πως η διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως μόλις παραχθούν αρκετά δείγματα του εμβολίου.

Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε πως το κράτος θα αναλάβει τη διανομή του πρώτου, παγκοσμίως, εμβολίου κατά της πανδημίας για να διασφαλιστεί η επάρκεια αποθεμάτων. «Σύμφωνα με διάταγμα του Ρώσου πρωθυπουργού, Μιχαήλ Μισούστιν, το πρώτο εμβόλιο για τον ιό, το οποίο αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, συμπεριελήφθη στη λίστα των φαρμάκων, ο τρόπος διανομής των οποίων αποφασίζεται από την κυβέρνηση. Αυτό θα μας επιτρέψει να ελέγχουμε τα αποθέματα του φαρμάκου στις της χώρας και θα βοηθήσει στην αποφυγή τυχόν έλλειψης», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments