Διεθνή

Τουρκία πλημμύρες: Σοκάρουν οι εικόνες – Νεκροί και αγνοούμενοι

Τουρκία πλημμύρες: Σοκάρουν οι εικόνες – Νεκροί και αγνοούμενοι
Τουρκία πλημμύρες: Τις πληγές της μετρά η Κερασούντα έπειτα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε πολίτες.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από τη βόρεια Τουρκία και συγκεκριμένα από την επαρχία Γκιρεσούν (Κερασούντα) στην Μαύρη Θάλασσα. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ξαφνικές πλημμύρες που σημειώθηκαν ύστερα από σφοδρές βροχοπτώσεις ενώ άλλοι 12 αγνοούνται. Αυτό δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα σημείωσε ότι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η υπερχείλιση ποταμού, μετέτρεψε τους δρόμους της πόλης σε ποτάμια, τα ορμητικά νερά παρέσυραν κτήρια και αυτοκίνητα με τους κατοίκους να προσπαθούν απεγνωσμένα να σώσουν τις περιουσίες τους.

Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε πως οι πλημμύρες επεκτάθηκαν και σε γειτονικές επαρχίες, στη Ριζούντα, τη Σαμψούτα και την Τραπεζούντα. «Στις αρχικές αναφορές που λάβαμε, είχαμε πέντε νεκρούς και γύρω στους 12 αγνοούμενους ως αποτέλεσμα των σφοδρών πλημμυρών. Ως κράτος, Θεού θέλοντος, θα ξεπεράσουμε τη ζημιά και την καταστροφή εδώ γρήγορα», είπε και έδωσε εντολή να χρησιμοποιηθούν όλοι οι κρατικοί πόροι για την επισκευή των ζημιών.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στην Γκιρεσούν πως 133 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής και πως υπηρεσίες αρωγής και αρχές διεξάγουν επιχειρήσεις για να βρουν τους αγνοουμένους. Ακόμη, έκανε γνωστό πως έχει αποκλειστεί η πρόσβαση σε 118 χωριά.

Το τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Ανακούφισης (IHH) ανακοίνωσε πως έστειλε μια ομάδα 40 ανθρώπων για να αρχίσουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά τις πληροφορίες για ολονύκτιες σφοδρές βροχοπτώσεις, προσθέτοντας πως ομάδες σε άλλες επαρχίες βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα. Η ίδια πηγή δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόσβαση στην περιοχή του Ντερελί μέσω του κεντρικού δρόμου αφού ποτάμια υπερχείλισαν στην Γκιρεσούν με αποτέλεσμα να κλείσουν πολλοί δρόμοι.

Μιλώντας δίπλα στον Σοϊλού, ο υπουργός Γεωργίας και Δασών Μπεκίρ Πακντεμιρλί δήλωσε πως “η βροχόπτωση στην Γκιρεσούν ξεπέρασε 1,5 φορά τον μέσο όρο των βροχοπτώσεων για τον μήνα Αύγουστο”. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τέτοια πλημμύρα. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουμε πως αυτό δεν θα ξανασυμβεί» ανέφερε ο Πακντεμιρλί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments