Διεθνή

Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ: Στο επίκεντρο η Τουρκία και η Ανατολική Μεσόγειος

Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ: Στο επίκεντρο η Τουρκία και η Ανατολική Μεσόγειος
Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ: Οι κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθούν σήμερα στο άτυπο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ολοκληρώνεται στο Βερολίνο.

Το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Βερολίνο. «Ο βασικός μας στόχος είναι και παραμένει να δείξουμε ισχυρή αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της ΕΕ που απειλούνται, ενώ προσπαθούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και να επιτρέψουμε στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, τα οποία είναι πολύ περίπλοκα» τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ έχει υπογραμμίσει ότι μετά την ανησυχητική τροπή των εξελίξεων των Αύγουστο «συμφωνήσαμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι». «Πολύ ανήσυχος» για την κλιμάκωση της έντασης και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, και προειδοποίησε ότι, εάν δεν καταστεί εφικτή μια διπλωματική λύση μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί με θέμα τις σχέσεις της ΕΕ – Τουρκίας, αυτό θα είναι «εξαιρετικά προβληματικό» για τον διάλογο της Ένωσης με την Τουρκία.

«Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης», προειδοποίησε από την μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και έκανε λόγο «για αρχές και αξίες οι οποίες θα πρέπει να προστατευθούν, σε ό,τι αφορά τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εναντίον δύο κρατών-μελών της ΕΕ, εναντίον των συμφερόντων της ΕΕ». «Η Τουρκία περιφρονεί κάθε σύμβαση και προκαλεί την Ευρώπη. Πραγματικά θεμελιώδης συζήτηση για την Τουρκία. Πρέπει να ξυπνήσει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Συνάντηση Νίκου Δένδια – Γενς Στόλτενμπεργκ:

Την τουρκική παραβατικότητα κατήγγειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα μας επιδεικνύει ψυχραιμία, αλλά παράλληλα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου, τονίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας, ενώ από την πλευρά του κ. Στόλτενμπεργκ εκφράστηκε η πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments