Ελλάδα

Κυριακίδου για άνοιγμα σχολείων: Με προσοχή και με ασφάλεια να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο

Κυριακίδου για άνοιγμα σχολείων: Με προσοχή και με ασφάλεια να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο
Κυριακίδου για άνοιγμα σχολείων: Σε συνέντευξή της η Eυρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας τόνισε πως αν φροντίσουμε για την ασφαλή επιστροφή των παιδιών στα σχολεία δεν θα έχουμε πρόβλημα. Αναφέρθηκε επίσης και στις εξελίξεις με το εμβόλιο.

Αν εφαρμόζονται όλα τα μέτρα προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό προσεκτικά και με ασφάλεια, τότε τα παιδιά θα μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία σχολίασε η Στέλλα Κυριακίδου, Eυρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας, σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Τι μας λέει η μέχρι τώρα εμπειρία

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να κάνουμε ότι μπορούμε για να επιτρέψουμε στα παιδιά να επιστρέψουν στις τάξεις τους υπό συνθήκες ασφαλείας», τονίζει η επίτροπος. Προσθέτει ότι «τα επιδημιολογικά και κλινικά στοιχεία που αφορούν τα παιδιά είναι ακόμη περιορισμένα», αλλά και ότι «οι μελέτες, σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξαν ότι η μετάδοση από παιδί σε παιδί στα σχολεία είναι σπάνιο φαινόμενο και ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν προκάλεσε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων».

«Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι όταν εφαρμόζονται κατάλληλα μέτρα υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας και όταν οι μαθητές μοιράζονται σε διάφορες ομάδες, είναι αρκετά απίθανο να σημειωθούν, μέσα στα σχολεία, περισσότερες μολύνσεις απ΄ότι σε άλλους χώρους», εξηγεί η επίτροπος.

Σχετικά με την χρήση της μάσκας, καθιστά σαφές ότι «είναι οι χώρες μέλη που πρέπει να αποφασίσουν αν είναι υποχρεωτική, και από ποιά ηλικία και πέρα».

Σε ό, τι αφορά το εμβόλιο για τον covid- 19, η Στέλλα Κυριακίδου υπενθυμίζει ότι την περασμένη Πέμπτη υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο με την εταιρία Astrazeneca και εκτιμά (χωρίς να υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα) ότι το πρώτο εμβόλιο μπορεί να διατεθεί προς το τέλος του έτους ή στην αρχή του επόμενου.

«Μέχρι τότε, η αυτοπειθαρχία μας είναι η καλύτερη άμυνα από τον ιό, ανεξάρτητα από το πόσο μπορεί να μας κουράσουν οι διάφοροι περιορισμοί», καταλήγει η αρμόδια επίτροπος.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Βρισκόμαστε μπροστά στην τελική ευθεία για την επίσημη και οριστική ανακοίνωση που άφορα το άνοιγμα των σχολείων για τη φετινή χρονιά. Αναμφισβήτητα φέτος θα είναι μια πρωτόγνωρη σχολική χρονιά για μαθητές, εκπαιδευτικούς και  γονείς, εν μέσω της πανδημίας. Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Live News» του Mega για τις αποφάσεις της σημερινής σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι είναι πιθανή κατά μία εβδομάδα η παράταση, με τη συγκεκριμένη επιδημιολογική εικόνα που υφίσταται στη χώρα μας. «Η αρχική ημερομηνία ήταν 7 Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να έχουμε παράταση κατά μία εβδομάδα, θα αποφασισθεί την Τρίτη 1 του μήνα, αν θα έχουμε αυτή την παράταση. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα εδώ που βρίσκονται σήμερα, με κρούσματα στα επίπεδα που έχουμε σήμερα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει παράταση. Αν υπάρξει μια ραγδαία αποκλιμάκωση τις επόμενες μέρες θα μείνουμε στο 7 Σεπτεμβρίου. Αλλά περιμένουμε πάντα την εισήγηση των ειδικών μέχρι τις 31 του μήνα προκειμένου να πάρουμε τις αποφάσεις μας, 1 Σεπτεμβρίου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments