Οικονομία

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε γίνεται η νέα πληρωμή στους δικαιούχους

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε γίνεται η νέα πληρωμή στους δικαιούχους
Επίδομα 534 ευρώ: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Την ερχόμενη Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η νέα πληρωμή των ειδικών αποζημιώσεων που φτάνουν μέχρι και τα 534 ευρώ ανά μήνα για τον Ιούνιο και και τον Ιούλιο. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας δίνει δεύτερη ευκαιρία σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις ώστε να δηλώσουν αναστολές και ένταξη στο πρόγραμμα «Συν – Εργασία» για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, με νέα ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι:

  • Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις – εργοδότες να υποβάλλουν «Αίτηση / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β ́-ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β ́ -ΦΑΣΗ) -ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο από 31/8/2020 έως και 4/9/2020.
  • Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις – εργοδότες να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Ιούλιο, από 31/8/2020 έως και 4/9/2020. Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις αναστολών του Ιουλίου είχαν ολοκληρωθεί στις 24 Αυγούστου.
  • Δίνεται η δυνατότητα υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή και υπεύθυνων δηλώσεων εργαζομένων με δικαίωμα επαναπρόσληψης (τομέας τουρισμού).
  • Στις 10/9/2020 θα πραγματοποιηθούν πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο
  • Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων εργαζομένων ειδικών κατηγοριών έως και 30/9/2020.

Τι σχεδιάζεται για όσους θα μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα

Με μέχρι και 3 ώρες επιπλέον απασχόληση την ημέρα, κατά την επιστροφή τους στην εργασία, θα αναπληρώνουν τον χρόνο που τίθενται σε καραντίνα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό προβλέπει διάταξη στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο με το οποίο η κυβέρνηση θα κυρώνει νέα και παλαιά μέτρα στήριξης των μισθωτών, εργαζόμενων ή και γονέων.

Πρόκειται για το φθινοπωρινό πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει μέτρα για πάνω από 500.000 εργαζομένους και ανέργους, με στόχο να περιοριστεί η διαφαινόμενη εκτίναξη της ανεργίας. Από το πακέτο αυτό ξεχωρίζει η διαδικασία αναπλήρωσης της περιόδου αναγκαστικής καραντίνας που ενδέχεται να τεθεί ένας εργαζόμενος. Πρώτη λύση παραμένει η τηλεεργασία, όμως η διάταξη αφορά τους εργαζομένους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως.

Αναλυτικά, προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορωνοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη. Με τη λήξη όμως της αναγκαστικής απουσίας από την εργασία, ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας.

Η αναπλήρωση θα πρέπει να γίνει εντός 4 μηνών και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού. Προσοχή όμως. Η επιπλέον αυτή εργασία δεν θα αμείβεται ως υπερεργασία ή υπερωρία, όμως θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται κατά τον χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments