Διεθνή

Ερντογάν Μεσόγειος: «Η Τουρκία έχει τη δύναμη να διαλύσει τους χάρτες που της επιβάλλονται»

Ερντογάν Μεσόγειος: «Η Τουρκία έχει τη δύναμη να διαλύσει τους χάρτες που της επιβάλλονται»
Ερντογάν Μεσόγειος: Δεν αλλάζει τακτική ο Τούρκος πρόεδρος. Ως είθισται αναφέρθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο απειλώντας με πόλεμο.

Διάλογο ή πόλεμο θέλει τελικά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Την ώρα που καλεί την Ελλάδα σε συζητήσεις για την Ανατολική Μεσόγειο απειλεί με πολεμική σύγκρουση τονίζοντας πως η χώρα του έχει τη στρατιωτική δύναμη να διαλύσει τους χάρτες που της επιβάλλονται. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν έδωσε το “παρών” στα εγκαίνια νοσοκομείου και στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτή είπε χαρακτηριστικά: “Θα καταλάβουν σύντομα ότι η Τουρκία έχει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη να διαλύσει τους χάρτες που της επιβάλλονται. Είτε θα το καταλάβουν πολιτικά, είτε θα το βιώσουν οδυνηρά στο πεδίο της μάχης”.

Νωρίτερα, μιλώντας προς τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας, ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν από αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μέσω του τηλεφώνου του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κρατούσε το κινητό σε ανοιχτή ακρόαση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Στόλτενμπεργκ:

Από την μεριά της η Αθήνα επιμένει ότι θα προχωρήσει σε διάλογο με την Άγκυρα, μόνο αν αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, συνεχίζει τις διπλωματικές κινήσεις της, με τελευταία την επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών, στο τραπέζι της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στην Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης στην περιοχή.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Στόλτενμπεργκ, είχε χθες και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, επικαλούμενα πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, κατά την επικοινωνία των δύο ανδρών συζητήθηκαν το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και οι πρόσφατες εξελίξεις, καθώς η Ελλάδα αρνήθηκε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Άγκυρα.

Η αναδίπλωση του Στόλτενμπεργκ:

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας έρχονται μετά την αναδίπλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ σχετικά με τα περί συμφωνίας για έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως διευκρίνισε ο Στόλτενμπεργκ, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, μεταξύ των δύο χωρών διεξάγονται μόνο τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ.

«Δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία γι’ αυτόν τον μηχανισμό, ακόμη. Είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για αποκλιμάκωση», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments