Ελλάδα

Το μοναδικό μέρος της Ελλάδας που δεν καπνίζει κανείς

Το μοναδικό μέρος της Ελλάδας που δεν καπνίζει κανείς
Η απόφαση πάρθηκε πριν από 41 χρόνια.

Κι όμως είναι αληθινό και ελληνικό. Υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα που οι λέξεις “τασάκι” “γόπα” ‘αποτσίγαρο” και “τσιγάρο” είναι άγνωστες εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια. Ο λόγος για το όμορφο χωριουδάκι του δήμου Χερσονήσου στο Ηράκλειο της Κρήτης Σκοτεινό,  που πριν από 41 χρόνια, οι κάτοικοι του ξεκίνησαν μια άκρως υγιεινή συνήθεια. Να μην καπνίζουν. Σύμφωνα με τον κινηματογραφιστή Νίκο Σαράντο, κανείς δεν ξέρει πώς οι χωριανοί πήραν την αντικαπνιστική απόφαση, αλλά η τήρηση της από ολόκληρο το χωριό δημιούργησε μια παράδοση, έναν «άγραφο νόμο» μοναδικό για τα ελληνικά… θεριακλίδικα δεδομένα.

Τσιγάρα στο χωριό δεν βρίσκεις ούτε για να αγοράσεις και οι επισκέπτες, από σεβασμό στους κατοίκους, αποφεύγουν και αυτοί να καπνίζουν. Η ιδιαίτερη παράδοση του Σκοτεινού περνάει από γένια σε γενιά συνεχίζοντας την ευχάριστη εξαίρεση και το δίνοντας το θετικό παράδειγμα σε όλους όσοι θέλουν να το λάβουν, σημειώνει ο Ν. Σαράντος.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα και με το cretapost.gr, ότι από τη στιγμή που όλοι το σταμάτησαν και άρχισαν να το παρατηρούν στους γύρω τους, έγινε μια άφατη συμφωνία να μην το ξαναπιάσουν στα χέρια τους.

Το μη κάπνισμα βέβαια δεν πάνε να το επιβάλλουν σε κανέναν. Αυτό είναι μάλλον το πιο σημαντικό για να καταλάβουμε πως θα μπορέσουμε όλοι μας να κάνουμε τους καπνιστές πιο συνετούς ως προς τη χρήση. Γι΄αυτό αν είσαι τουρίστας και πας εκεί, θα μπορείς να καπνίσεις. Απλώς αν σου τελειώσουν τα τσιγάρα, μην ψάξεις για περίπτερο. Πήγαινε σε κάποιο διπλανό χωριό.

Είναι σαν να κάνουν μια ομαδική άσκηση αλληλοϋποστήριξης. Τέτοια πρέπει να ήταν τα πρώτα χρόνια. Εκεί που κάποιος πήγαινε να λυγίσει και να αρχίσει ξανά μια κακή συνήθεια, συνειδητοποιούσε ότι όλοι οι γύρω του δεν καπνίζουν. Κι έκανε στο μυαλό του τη σύνδεση αυτής της διακοπής με το γεγονός ότι έδειχναν πιο ήρεμοι, πιο υγιείς, πιο νέοι. Αντί να υποκύψουν στο παλιό χούι οι μόνιμα διαμένοντες, εντάχθηκαν στο γενικό κλίμα αποστροφής κι όσοι είχαν φύγει κι επέστρεφαν. Πλέον, το μόνο που θα δεις στο χέρι τους είναι τσικουδιά ή κρασάκι. Και οι λιγοστοί απόγονοι που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στο Σκοτεινό, μαθαίνουν από μικρά σε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments