Διεθνή

Στείτ Ντιπάρτμεντ Τουρκία: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις ερευνητικές επιχειρήσεις

Στείτ Ντιπάρτμεντ Τουρκία: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις ερευνητικές επιχειρήσεις
Στείτ Ντιπάρτμεντ Τουρκία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται ανήσυχοι για τις ερευνητικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι τουρκικές έρευνες πολύ κοντά στο νησί του Καστελόριζου. «Γνωρίζουμε αυτές τις μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Όπως έχουμε δηλώσει προηγουμένως και γενικώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας για την έρευνα φυσικών πόρων σε περιοχές, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ερώτηση.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη σθεναρή στήριξη του στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξαναρχίσουν τη συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν το τελευταίο διάστημα την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση, με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ να σημειώνει ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων μέσω της επίδειξης ισχύος. Τέλος, επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση που επιδιώκει την αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου κατά έναν τρόπο που θα προάγει τη συνεργασία και θα παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

Έντονη κρητική και στο εσωτερικό της Τουρκίας

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου καρφώνει για ακόμα μια φορά την τακτική του Ερντογάν και παραδέχεται ότι η  αντιμετωπίζει προβλήματα στις διπλωματικές τις κινήσεις και σχέσεις. Με ανάρτησή του στο , λέει πως η στήριξη στην Τουρκία μόνο από το Αζερμπαϊτζάν δείχνει την ένδεια της διπλωματικής τακτικής στην οποία έχει περιέλθει η Άγκυρα.

Τι έγραψε στο Twitter

«Υποστηρίζουμε τη σημερινή κυβέρνηση της Ανατολικής Μεσογείου και έχουμε δίκιο. Ωστόσο, το σημείο που δεν πρέπει να παραβλέπεται είναι αυτό. Το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι η μόνη χώρα που μας υποστηρίζει δεν οφείλεται στην αδικία της θέσης μας, αλλά στην αδυναμία της διπλωματίας μας!», γράφει χαρακτηριστικά στο Twitter ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός. svg%3E

Παράλληλα,  ο Αχμέτ Νταβούτογλου, εξαπέλυσε νέα πυρά προς τον , αναφέροντας ότι η χώρα καταστρέφεται στα χέρια άσχετων και ανίκανων ανθρώπων. «Όσο υπάρχετε εσείς δεν χρειαζόμαστε εξωτερικούς εχθρούς» δηλώνει σε νέο του αυστηρό μήνυμα προς τον Τούρκο Πρόεδρο και προσθέτει ότι «από το 2019 έχετε πουλήσει 60 δισεκατομμύρια δολλάρια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments