Ελλάδα

Ελλάδα κορωνοϊός: Κρούσματα σε εργαζόμενους του Νοσοκομείου Γιαννιτσών

Ελλάδα κορωνοϊός: Κρούσματα σε εργαζόμενους του Νοσοκομείου Γιαννιτσών
Ελλάδα κορωνοϊός: Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως τα νοσοκομεία Γιαννιτσών, Έδεσσας, Κιλκίς και Γουμένισσα -σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ- δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες έξι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Πρόκειται για έναν γιατρό και πέντε εργαζόμενους, με την ΠΟΕΔΗΝ να τονίζει πως είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού στα νοσοκομεία των νόμων Πέλλας και Κιλκίς.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τις περιοχές όπου έχουν επιβληθεί έκτακτα περιοριστικά μέτρα λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Για τον λόγο αυτόν εκτός από τα αυξημένα κρούσματα προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως τα νοσοκομεία Γιαννιτσών, Έδεσσας, Κιλκίς και Γουμένισσα -σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ- δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή. Στέλνουν τα δείγματα στη Θεσσαλονίκη, τη Κοζάνη ή στον ιδιωτικό τομέα με μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης των αποτελεσμάτων. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει πως δεν προγραμματίστηκαν προληπτικά τεστ σε όλο το προσωπικό παρά μόνο σε όσους επιστρέφουν από άδεια. Ωστόσο, με τη διασπορά που υπάρχει στην κοινότητα μπορεί να νοσήσουν είτε στο ρεπό τους είτε μετά τη δουλειά τους.

Σημειώνεται ότι τις 40 τελευταίες ημέρες 157 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία έχουν νοσήσει εκ των οποίων 105 είναι ασυμπτωματικοί.

Κρίσιμη η κατάσταση σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία ότι «καλούμαστε να στεγανοποιήσουμε κάθε εστία κορωνοϊού που εντοπίζεται». Επισήμανε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς, που έχουν τεθεί σε ειδικό καθεστώς με περιοριστικά μέτρα, όπως ανακοινώθηκε από χθες.

Απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να ακολουθήσουν πιστά τα μέτρα καθώς έχει εντοπιστεί στην περιοχή τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων από μια και μόνο συρροή.

Τι ισχύει για τις τέσσερις παραπάνω περιοχές

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Να σημειώσουμε ότι σε συνεννόηση με το  για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων. Στις ανωτέρω περιοχές έχουν μεταβή ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων και για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους. Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από την Παρασκευή 11-09-2020 και ώρα 06.00 έως και την Παρασκευή 25-09-2020 και ώρα 06.00.

Ο κ. Χαρδαλιάς στη συνέχεια ανέφερε ότι βελτιώθηκε η εικόνα σε Πάρο και Αντίπαρο και ενημέρωσε ότι δεν ισχύει από τις 15 Σεπτεμβρίου το καθεστώς των ειδικών μέτρων στα δύο νησιά. O υφυπουργός υπογράμμισε ότι παρατείνονται τα μέτρα στις επιβαρυμένες περιοχές, δηλαδή στις:

  • Αττική
  • Κρήτη
  • Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
  • Θεσσαλονίκη
  • Λάρισα
  • Κέρκυρα
  • Καρδίτσα
  • Σαντορίνη
  • Βόλο
  • Κω

Σε αυτές το κλείσιμο των χώρων εστίασης παραμένει στις 00:00, ενώ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων. Έπειτα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι: «Δημιουργείται ομάδα διαχείρισης που θα υποστηρίζει τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments