Διεθνή

Μάικ Πομπέο πρόγραμμα: Στη Λευκωσία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Μάικ Πομπέο πρόγραμμα: Στη Λευκωσία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Μάικ Πομπέο πρόγραμμα: Είναι αναμενόμενο ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναμένεται να φθάσει σήμερα Σάββατο (12 Σεπτεμβρίου) στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Είναι σαφές και αναμενόμενο ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή.

Σε παλαιότερες αλλά πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε να «μειωθούν οι εντάσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία να «μειώσουν τις εντάσεις για να σταματήσει η κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σε σχέση με τη μερική άρση του εμπάργκο για τις πωλήσεις όπλων στην Κύπρο, ο Πομπέο δήλωσε: «Ξέρουμε ότι η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε ενώ οι εντάσεις οξύνονται στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά πιστεύαμε ότι αυτό ήταν που έπρεπε να γίνει και αποφάσισα να προχωρήσω περισσότερο».

Σε σχέση με τη συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πομπέο εξέφρασε τα εξής: «Πρέπει να καθίσουν μαζί και να αρχίσουν συνομιλίες για όλα αυτά και να βρουν διπλωματικές λύσεις. Είναι ανώφελο να αυξάνονται οι στρατιωτικές εντάσεις στην περιοχή, αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αρνητικά πράγματα».

Και να θυμίσουμε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο συναντήθηκε τον Αύγουστο με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Σάντο Ντομίνγκο, στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπως έγινε γνωστό από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Κέιλ Μπράουν, οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ αυτών την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments