Ελλάδα

Ναυάγιο μετανάστες Κρήτη: Τρεις νεκροί από τη βύθιση του σκάφους – 53 οι διασωθέντες

Ναυάγιο μετανάστες Κρήτη: Τρεις νεκροί από τη βύθιση του σκάφους – 53 οι διασωθέντες
Ναυάγιο μετανάστες Κρήτη: Τραγωδία είχαμε ανοιχτά του νησιού αφού τρεις είναι οι νεκροί μετά από τη βύθιση του σκάφους στο οποίο επέβαιναν. 53 άτομα έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής, σε εξέλιξη η επιχείρηση.

Τρεις νεκροί είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός από το ναυάγιο ανοιχτά της Κρήτης, όταν σκάφος στο οποίο επέβαιναν πρόσφυγες και μετανάστες βυθίστηκε. Η επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 53 άτομα. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα πόσα άτομα βρίσκονταν πάνω στο συγκεκριμένο σκάφος. Να σημειώσουμε ότι η επιχείρηση ξεκίνησε μετά από τηλεφώνημα ενός από τους επιβαίνοντες στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν την επιχείρηση.

Η επίσημη ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα αναφέρει:

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών πραγματοποιείται από τις απογευματινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή 12 ν.μ. ανατολικά της ν. Κρήτης. Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΕΚΣΕΔ) ενημερώθηκε απογευματινές ώρες, για σκάφος αγνώστων λοιπών στοιχείων, το οποίο βρισκόταν σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή.

Άμεσα υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, στην ανωτέρω περιοχή έσπευσε ένα παραπλέον πλοίο το οποίο ενώ αρχικά εντόπισε το εν λόγω σκάφος να πλέει σε κοντινή απόσταση, στη συνέχεια αυτό βυθίστηκε. Επιπρόσθετα, στην περιοχή έσπευσαν ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και δύο (02) επιπλέον παραπλέοντα πλοία.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι πενήντα τρεις (53) αλλοδαποί καθώς και τρεις (03) σοροί, ενώ στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, oι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως Β 6-7 BF.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση».

Τι είναι ο αριθμός 112

Το 112 αποτελεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει εισερχόμενο και εξερχόμενο σκέλος. Ως προς το εισερχόμενο σκέλος, μπορείτε να καλέσετε δωρεάν το 112 σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οπουδήποτε στην  και στην ΕΕ. Ως προς το εξερχόμενο σκέλος, μπορείτε να λάβετε προειδοποίηση μέσω διαφόρων τεχνολογιών και καναλιών επικοινωνίας, για επαπειλούμενο ή εν εξελίξει καταστροφικό συμβάν ή επικίνδυνη κατάσταση που συνιστά άμεση απειλή για τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλειά σας, προκειμένου να λάβει οδηγίες για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Αν διαθέτετε έξυπνο κινητό (smartphone) θα λαμβάνετε γραπτό προειδοποιητικό μήνυμα (μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης (Cell Broadcast – CB), που θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου και θα συνοδεύεται από χαρακτηριστικό ήχο συναγερμού (διαφορετικού από κάθε άλλο ήχο ειδοποίησης της συσκευής). Αυτό που απαιτείται είναι να έχετε ενημερωμένο λογισμικό (firmware) από τον κατασκευαστή και παράλληλα ορισμένες ρυθμίσεις στα τερματικά σας.

Αν δεν έχετε έξυπνο κινητό (smartphone), πατήστε εδώ για να εγγραφείτε ή καλέστε το 112, προκειμένου να λαμβάνετε ειδοποιήσεις με έναν από τους εξής τρόπους:

  • Σύντομα μηνύματα (Short Message Service – SMS). Αν δεν διαθέτετε έξυπνο κινητό, μπορείτε να λαμβάνετε γραπτό μήνυμα. Ως αποστολέας του μηνύματος εμφανίζεται το 112.
  • Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Θα λαμβάνετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε σε κινητό τηλέφωνο, tablet, σταθερό ή φορητό υπολογιστή. Ως αποστολέας του μηνύματος εμφανίζεται το 112.
  • Φωνητικοί συναγερμοί. Θα δέχεστε τηλεφωνική κλήση στο κινητό ή σταθερό σας τηλέφωνο. Ως καλών θα εμφανίζεται το 112. Μόλις απαντήσετε την κλήση, θα ακούσετε φωνητικό μήνυμα, ηχογραφημένο ή μεταφρασμένο από γραπτό κείμενο (text-to-speech).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments