Τεχνολογία

Στην Ολλανδία η πρώτη κηδεία με «ζωντανό» φέρετρο

Στην Ολλανδία η πρώτη κηδεία με «ζωντανό» φέρετρο
Το «ζωντανό κουκούλι», που είναι φτιαγμένο από μυκήλιο, αποσυντίθεται πολύ πιο γρήγορα από ένα παραδοσιακό φέρετρο, καθώς γίνεται ένα με το έδαφος, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητά του.

Μετά από πολλούς μήνες δοκιμών έφτασε η στιγμή να χρησιμοποιηθεί στην Ολλανδία για πρώτη φορά το “ζωντανό” φέρετρο για την ταφή των νεκρών. Χρησιμοποιώντας τη νηματώδη ουσία μηκύλιο, που αποτελεί το κάτω τμήμα των μανιταριών. Ο πρώτος άνθρωπος που ενταφιάστηκε στο νέο φέρετρο ήταν μια γυναίκα με τον γιο της να εκφράζει την ικανοποίησή του για το συγκεκριμένο φέρετρο. Η γυναίκα θα επιστρέψει στη φύση και σύντομα θα ζει ως δέντρο» δήλωσε μετά την κηδεία στην εφημερίδα Metro ο ιδρυτής της εταιρείας Loop που κατασκευάζει το φέρετρο με τίτλο Living Cocoon.

Η πρωτοπορία αυτή στον τομέα της ταφής ήρθε από την ολλανδική εταιρεία startup Loop και τον ιδρυτή της, Μπομπ Χέντριξ. Αναφερόμενος στο δημιούργημά του, ο 26χρονος ερευνητής είπε ότι «επιτρέπει στους ανθρώπους να γίνουν και πάλι ένα με τη φύση. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το έδαφος, αντί να το μολύνουμε». Το «ζωντανό φέρετρο» αποτελείται από το φυτικό μέρος ενός μύκητα, γνωστό και ως μυκήλιο, που εξουδετερώνει τις τοξίνες και δίνει τροφή στους ζωντανούς φυτικούς οργανισμούς, ενώ οι ίνες του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή φαγητών, ρούχων ή ακόμη και φερέτρων.

«Το μυκήλιο ψάχνει συνεχώς για απόβλητα, όπως πετρέλαιο, πλαστικό και μέταλλα, και τα μετατρέπει σε θρεπτικές ουσίες για το περιβάλλον» είπε στον Guardian ο Χέντριξ. Σύμφωνα με τον 26χρονο ερευνητή, χρειάζονται περισσότερα από δέκα χρόνια γα να ολοκληρωθεί η αποσύνθεση του ανθρώπινου σώματος μέσα σε ένα παραδοσιακό φέρετρο, καθώς καθυστερούν τη διαδικασία το ξύλο και τα μέταλλα, αλλά και τα συνθετικά ρούχα, που αποσυντίθενται με ακόμη πιο αργούς ρυθμούς.

Από την άλλη, το φέρετρο από μυκήλιο θα απορροφηθεί από το έδαφος μέσα σε έναν μήνα ή έξι εβδομάδες, συμβάλλοντας στην αποσύνθεση της σορού και βελτιώνοντας την ποιότητα του υπεδάφους, μέσα σε δύο ή τρία χρόνια.  Μέχρι στιγμής η εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με δύο γραφεία κηδειών στη Χάγη, έχει κατασκευάσει 10 φέρετρα αξίας 1.250 ευρώ έκαστο περιμένοντας ότι η τιμή θα υποχωρήσει όσο θα εντείνονται οι ρυθμοί παραγωγής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments