Ελλάδα

Κακοκαιρία Ιανός: «Σφυροκοπά» ήδη τη Ζάκυνθο – Δείτε Live την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα

Κακοκαιρία Ιανός: «Σφυροκοπά» ήδη τη Ζάκυνθο – Δείτε Live την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα
Κακοκαιρία Ιανός: Έντονα καιρικά φαινόμενα υπάρχουν ήδη στη Ζάκυνθο, ενώ συνεχώς η κατάσταση επιδεινώνεται. Οκτώ περιφερειακές ενότητες της χώρας είναι πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Ο «Ιανός» έφτασε ήδη στη Ζάκυνθο, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να γίνονται όσο περνάει η ώρα χειρότερα. Θυμίζουμε ότι σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας» έχουν κηρυχθεί οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου λόγω της κακοκαιρίας, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη.

Η εν λόγω κήρυξη αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν στις παραπάνω περιοχές από την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Στη Ζάκυνθο υπάρχουν ισχυροί άνεμοι και βροχή. Οι άνεμοι φτάνουν στα 9 μποφόρ, ενώ υπάρχουν ριπές στα 10 μποφόρ.

Δείτε Live την πορεία του κυκλώνα

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί. «Μέχρι το βράδυ θα έχουμε εικόνα με το δεύτερο κύμα της πορείας της καταιγίδας» σημείωσε και ζήτησε από τους πολίτες να αποφεύγουν να πλησιάζουν ποταμούς και ρέματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε και χθες:

  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9, τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Levante Ferries» «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας».

Την ώρα που η κακοκαιρία Ιανός αρχίζει και κυκλώνει τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους. Παράλληλα, στην Κεφαλονιά σημειώθηκε δίωρη διακοπή ρεύματος καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν αρχίσει να προκαλούν αρκετά προβλήματα στο νησί.

Κλειστά θα είναι τα σχολεία αύριο Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, λόγω της ισχυρής κακοκαιρίας Ιανός, κατόπιν σχετικής απόφασης η οποία ελήφθη μετά από την ενημέρωση και τη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για λόγους πρόληψης και εξαιτίας του επικείμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

«Ας είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες. Καμία δουλειά και κανένα υλικό αγαθό δεν αξίζουν, όσο η ανθρώπινη υγεία και ζωή. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και να υπακούσουμε στα μέτρα και στους κανόνες. Ιδιαίτερα όμως, όλοι ας έχουμε στο νου μας και τον διπλανό μας, ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά. Κανένα καιρικό φαινόμενο δεν τρομάζει, όσο η άγνοια και η έλλειψη ετοιμότητας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Παράλληλα, το σύνολο του μηχανισμού της Περιφέρειας έχει τεθεί σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής και επαγρύπνησης, ενώ ο κ. Φαρμάκης σε μήνυμά του προς τους πολίτες της περιοχής και ιδιαίτερα όσους κατοικούν κοντά σε παράκτιες περιοχές ή περιοχές με ποτάμια και μεγάλα ρέματα ή περιοχές που έχουν υποστεί κατά το παρελθόν σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες ή ισχυρούς ανέμους, τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και τις υπαίθριες εργασίες και εάν είναι δυνατόν, να μετακινηθούν σε οικίες και περιοχές που βρίσκονται μακριά από ακτές και μεγάλα ποτάμια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments