Ελλάδα

Κακοκαιρία Ιανός: Ο κυκλώνας «χτυπά» τη δυτική Ελλάδα – Live εικόνα με την πορεία του

Κακοκαιρία Ιανός: Ο κυκλώνας «χτυπά» τη δυτική Ελλάδα – Live εικόνα με την πορεία του
Κακοκαιρία Ιανός: Στη δίνη του Ιανού Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη. Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, πλημμύρες σε υπόγεια και πτώσεις δέντρων.

Στο “μάτι” του κυκλώνα Ιανού βρίσκεται η χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα νησιά του Ιονίου και συγκεκριμένα η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος δέχτηκαν αρκετό νερό, με το βασικότερο πρόβλημα να είναι η διακοπή του ρεύματος και οι πτώσεις δέντρων. Στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, πλημμύρισε ο παραλιακός δρόμος της πόλης καθώς κι ένα ξενοδοχείο, ενώ στη Ζάκυνθο βυθίστηκε ένα ιστιοφόρο. Ευτυχώς οι Βέλγοι που έμεναν σε αυτό δεν βρίσκονταν εκεί.

Επίσης έπεσαν και οι πρώτες ψιχάλες στην Αττική.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ζακύνθου  ανέφερε πως δεν έχει ρεύμα το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν γίνει 9 κλήσεις για κοπές δέντρων. Στην Ιθάκη ο δήμαρχος του νησιού, Διονύσης Στανίτσας, είπε ότι γίνεται αγώνας για να σωθούν σκάφη στο λιμάνι στο Βαθύ. «Προσπαθούμε να σώσουμε σπίτια που έχουν φύγει κεραμίδια. Δεν έχουμε ρεύμα από τις 3 τα ξημερώματα. Έχουμε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο από δέντρα που έπεσαν, υπάρχουν καταστήματα που έχουν πλημμυρίσει. Έχουμε αμέτρητες κλήσεις για πλημμύρες».

Με τη σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς, Σταύρος Τραυλός, έκανε λόγο για πολύ βροχή και αέρα. «Έχουμε πρόβλημα με φερτά υλικά και πλημμύρες σε υπόγεια στη Σάμη, έχει πλημμυρίσει το υπόγειο του νοσοκομείου, έχουμε διακοπές ρεύματος σε αρκετά σημεία» ανέφερε. Εκτός από τα νησιά του Ιονίου και περιοχές της Πελοποννήσου έχουν αρχίσει να επηρεάζονται από την κακοκαιρία αυτή. Η έντονη βροχή ξεκίνησε μετά τις 3:00 τα ξημερώματα σε Ηλεία και Μεσσηνία, με τον περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, να σημειώνει πως «τα πιο έντονα φαινόμενα με ανέμους και πτώσεις δέντρων καταγράφονται σε Λεχαινά, Πύργο, Αμαλιάδα».

Τις επόμενες ώρες, οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και της Ιθάκης πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Υπενθυμίζεται πως στην Αχαΐα, ισχύει μέχρι τις 9:00 το βράδυ  φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου και λεωφορείων, καθώς και παντός είδους οχημάτων που έλκουν τροχήλατα, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου.

  •  Στην  Οδό, από το 205ο χιλιόμετρο έως την χιλιομετρική θέση 222,920.
  • Κατά μήκος της εθνικής οδού Πατρών -Πύργου, της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, καθώς και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – .
  • Στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Επίσης, ισχύει ολική διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στην παλαιά γέφυρα Ροδιάς Αιγιαλείας, που ενώνει τις τοπικές κοινότητες Νικολαίικα και Ροδιά, από τις 06:00 το πρωί και για χρονικό διάστημα 48 ωρών.

Στην Ηλεία:

Στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, η απαγόρευση της κυκλοφορίας των προαναφερόμενων οχημάτων ισχύει μέχρι και την εξασθένηση των καιρικών φαινομένων, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

  • Στην νέα εθνική οδό Πατρών – Πύργου, από το ύψος της τοπικής κοινότητας Βουπράσιο, έως τον Πύργο.
  • Στην νέα εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας, από το 4ο χιλιόμετρο έως την γέφυρα του ποταμού, Νέδα.
  • Στην εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου, από τα όρια µε την περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας έως τον Πύργο.

Στην Αιτωλοακαρνανία:

Στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων που έχουν προαναφερθεί  ισχύει μέχρι και την λήξη των καιρικών φαινομένων, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

  •  Στην Ιονία Οδό, από τον ανισόπεδο κόμβο του Αντιρρίου έως τον ανισόπεδο κόμβο της Άρτας.
  • Στη νέα εθνική οδό Αντιρρίου-, από τον κόμβο του Αντιρρίου έως την γέφυρα Αλάμπεη και από την χιλιομετρική θέση 59+681 έως το 139ο χιλιόμετρο.
  • Στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιτέας, από τον κόμβο του Αντιρρίου έως την γέφυρα του Μόρνου.
  • Στην εθνική οδό Αμφιλοχίας – Λευκάδας, από την Αμφιλοχία έως το 53ο χιλιόμετρο.

Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες:

  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για σήμερα:

Τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τη Στερεά (κυρίως την κεντρική). Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στα  από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Αττική

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τη νύχτα οι βροχές θα ενταθούν.
  • Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
svg%3E

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος 

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
  • Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 και τις πρώτες ώρες της ημέρας τοπικά 10 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
svg%3E

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος 

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στην ανατολική Πελοπόννησο και την Στερεά (κυρίως κεντρική).
  • Άνεμοι: Στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στα βόρεια ανατολικοί με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε live την πορεία του κυκλώνα:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments