Διεθνή

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο κλείνει τα σύνορα με Πολωνία και Ουκρανία

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο κλείνει τα σύνορα με Πολωνία και Ουκρανία
Λευκορωσία: «Ο στρατός μας πρέπει να πάρει τα όπλα και να κλείσει τα κρατικά σύνορα από τα δυτικά» είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του.

Τα σύνορά της με τις γείτονες Πολωνία και Λιθουανία κλείνει η Λευκορωσία, με εντολή του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Μάλιστα, ο ηγέτης της χώρας ενισχύει τους μεθοριακούς ελέγχους με την Ουκρανία. «Είμαστε αναγκασμένοι να ενισχύσουμε τα κρατικά σύνορα, με μεγάλη λύπη και με την αδελφική σε μας, Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του.

Την είδηση αυτή -όπως ήταν αναμενόμενο- προκάλεσε την αντίδραση τόσο της Βαρσοβίας όσο και του Βίλνιους.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Πολωνίας, Πιοτρ Μούλερ, ανέφερε σε ένα μήνυμά του ότι η Βαρσοβία δεν έχει κάποια επιβεβαίωση ότι τα σύνορα έχουν όντως κλείσει. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο PAP ότι προς το παρόν όλα λειτουργούν όπως πάντα, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε από τη συνοριοφυλακή.

Ο επικεφαλής της συνοριοφυλακής της Λιθουανίας, Ρουστάμας Λιουμπάγιεβας, με τη σειρά του  σχολίασε και αυτός ότι όλα λειτουργούν κανονικά. Πρόσθεσε δε ότι ο Λευκορώσος συνάδελφός του τού είπε ότι δεν έχουν λάβει κάποιες διαταγές σχετικά με περιορισμούς στα σύνορα. “Η Λιθουανία αναζητά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την είδηση αυτή”, πρόσθεσε ο Λιουμπάγιεβας.

Τι υποστηρίζει όμως ο Λουκασένκο;

Την ίδια ώρα, ο Λουκασένκο τονίζει: «Ειλικρινά, δεν ξέρουμε τι θα κάνουν στη συνέχεια. Καταλαβαίνουμε ότι έχουν απομείνει πολύ λίγα κόλπα στο οπλοστάσιό τους πριν ξεκινήσει ένας πόλεμος. Επομένως, είμαστε αναγκασμένοι να αποσύρουμε στρατεύματα από τους δρόμους και ο μισός στρατός μας πρέπει να πάρει τα όπλα και να κλείσει τα κρατικά σύνορα από τα δυτικά, κυρίως με τη Λιθουανία και την Πολωνία. Είμαστε αναγκασμένοι να ενισχύσουμε τα κρατικά σύνορα, με μεγάλη λύπη και με την αδελφική σε μας, Ουκρανία. Τις τελευταίες ημέρες, αναγκάστηκα, μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο και τον υπουργό Άμυνας, να οικοδομήσουμε μια κοινή υπεράσπιση του κράτους μας και έχουμε εντατικοποιήσει τις μακροχρόνιες στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα στα δυτικά της Λευκορωσίας».

Κυρώσεις ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 574 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 82 αποχές την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει τα επίσημα αποτελέσματα των «λεγόμενων προεδρικών εκλογών» της 9ης Αυγούστου στην Λευκορωσία, καθώς αυτές διεξάχθηκαν με «κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων». Όταν λήξει η θητεία του εν ενεργεία απολυταρχικού ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο στις 5 Νοεμβρίου, το Κοινοβούλιο θα πάψει να τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο της χώρας.

Αντίθετα, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν το πρόσφατα συσταθέν Συντονιστικό Συμβούλιο ως «ως προσωρινή εκπροσώπηση του λαού που απαιτεί δημοκρατική αλλαγή στη Λευκορωσία», το οποίο είναι το ανοικτό σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Επαναλαμβάνουν, στο πλαίσιο αυτό, τις εκκλήσεις του λαού της Λευκορωσίας για τη διοργάνωση νέων, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών το συντομότερο δυνατόν υπό διεθνή εποπτεία. Παράλληλα, ζητούν την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εις βάρος ατόμων που ευθύνονται για άσκηση βίας, καταστολή και νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Λουκασένκο  και καλούν τα κράτη – μέλη στο Συμβούλιο να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα αυτά, σε στενή συνεργασία με διεθνείς εταίρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments