Διεθνή

Λευκορωσία: Εκατοντάδες συλλήψεις στις διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο

Λευκορωσία: Εκατοντάδες συλλήψεις στις διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο
Λευκορωσία: Πάνω από 400 πολίτες συνελήφθησαν κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη Λευκορωσία με τους πολίτες να συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο. Κατά τις διαδηλώσεις της Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου, η αστυνομία της χώρας συνέλαβε 442 πολίτες στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, 266 διαδηλωτές συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα.

Φωνάζοντας «Ξεκουμπίσου», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και χθες στο Μινσκ σε νέα πορεία διαμαρτυρίας κατά του Λουκασένκο, παρά την πίεση της αστυνομίας.

Ντυμένοι στα λευκά και τα κόκκινα, τα χρώματα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές πορεύθηκαν στην λεωφόρο των Νικητών και κατευθύνθηκαν προς το Μέγαρο της Ανεξαρτησίας, κατοικία του επανεκλεγέντα προέδρου. Από τις αμφισβητούμενες εκλογές της Λευκορωσίας στις 9 Αυγούστου, διαδηλώσεις ιστορικών διαστάσεων πραγματοποιούνται κάθε Σαββατοκύριακο, με την απαίτηση της αποχώρησής του από την εξουσία, την οποία κατέχει εδώ και 26 χρόνια.

Την Κυριακή οι διαδηλωτές έκαναν πορεία σε εορταστική ατμόσφαιρα κρατώντας λευκές και κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας: «Ξεκουμπίσου», αλλά και συνθήματα κατά του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρικτή του Λουκασένκο στην κρίση που συγκλονίζει τη χώρα εδώ και δυόμισι μήνες. Το Σάββατο, η αστυνομία διέλυσε βίαια διαδήλωση γυναικών: 415 άτομα συνελήφθησαν στο Μινσκ, σύμφωνα με τις αρχές, και 15 σε άλλες πόλεις.

Ισχυρό μήνυμα των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών:

Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έστειλαν ισχυρό μήνυμα όσον αφορά στο ζήτημα της Λευκορωσίας. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε: «Δεν αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα του Λουκασένκο μετά τις εκλογές τις οποίες θεωρούμε παραποιημένες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το λαό της Λευκορωσίας. Η ΕΕ είναι υπέρ μιας δημοκρατικής αλλαγής από τον λαό της Λευκορωσίας. Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Ζητάμε μόνο εθνικό διάλογο για την επίλυση της παρούσας κρίσης και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών».

Μάλιστα, η κυριότερη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων που κατηγορούνται για νοθεία των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα, ταξιδεύοντας στις Βρυξέλλες για να πει στους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης να δείξουν θάρρος. «Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν λόγους να μην πιέσουν για κυρώσεις, αλλά τους ζήτησα να είναι πιο θαρραλέοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια που κατέφυγε στη Λιθουανία μετά τις εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments