Οικονομία

Συντάξεις: Αυτοί οι πολίτες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τα 67 έτη

Συντάξεις: Αυτοί οι πολίτες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τα 67 έτη
Συντάξεις: Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μέχρι το 2022 υπάρχουν δυνατότητες για ευνοϊκότερα όρια ηλικίας.

Αρκετές είναι οι κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν τη δυνατότητα με τη χρήση πλασματικών ετών να αποχωρήσουν από την εργασία νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας των 67 ετών. Πρόκειται κυρίως για δηµοσίους υπαλλήλους που είχαν 25ετίες έως το 2012 και μπορούν να φύγουν µε μειωμένη σύνταξη ή συµπληρώνοντας 35ετία, 36ετία ή 37ετία µε πλήρη, καθώς επίσης και γονείς που χρειάζεται να έχουν συµπληρώσει και το εκάστοτε όριο ηλικίας τον Αύγουστο του 2015 ή είναι τρίτεκνοι – πολύτεκνοι και φεύγουν χωρίς όριο.

Ειδικά όρια ισχύουν επίσης για τους μισθωτούς του πρώην ΙΚΑ και των πρώην Ταµείων ΔΕΚΟ – Τραπεζών, όπως επίσης για όσους συνταξιοδοτούνται µε βαρέα ένσηµα αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελµατίες. Διευκρινίζεται πως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μέχρι το 2022 υπάρχουν δυνατότητες για ευνοϊκότερα όρια ηλικίας εφόσον έχουν κατοχυρωθεί κάποια συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Από το 2022 και μετά έχουμε 67 έτη όριο ηλικίας για 15 έτη ασφάλισης και 62 για 40 έτη ασφάλισης.

Από σήμερα, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, μέχρι και τις 29 του ίδιου μήνα θα πληρωθούν οι δικαιούχοι τις συντάξεις Οκτωβρίου του 2020 από τον ΕΦΚΑ.

Όπως ανακοίνωσε το e-ΕΦΚΑ: «Στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου 2020, το ακόλουθο πρόγραμμα προπληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων: Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες για την πληρωμή των συντάξεων στους δικαιούχους είναι οι εξής:

  • Στις 23 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις
  • Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Στις 25 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Στις 28 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
  • Στις 29 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ».

Σημειώνεται πως στους 25.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι που θα ωφεληθούν από το νέο μέτρο των αυξήσεων τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για όσους ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν εργαζόμενοι. Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%, ωστόσο η νέα ποινή δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Συνεπώς δικαιούνται αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους και αναδρομικά τουλάχιστον 7 μηνών από τη διαφορά, καθώς το νέο μειωμένο «πέναλτι» μετράει από τη σύνταξη Μαρτίου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να εφαρμοστεί προς τον Οκτώβρη – Νοέμβρη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments