Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2020: Σήμερα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

ΕΝΦΙΑ 2020: Σήμερα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών
ΕΝΦΙΑ 2020: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη δόση του Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, μαζί με τη δεύτερη δόση.

Σήμερα, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς 7,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία λήγει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, μαζί με τη δεύτερη δόση.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τις προηγούμενες ημέρες, ανέφερε πως με δεδομένο ότι έχει καθυστερήσει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ λόγω της κατάργησης του φόρου στα 28 ακριτικά νησιά, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δυσκολεύονται να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι το τέλος του μήνα, να πληρώσουν διπλή δόση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμα.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών στην ίδια συνέντευξη διαβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα «έχτισε» ταμειακά διαθέσιμα έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε όποια δυσκολία προκύψει, αλλά και για να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως είναι οι στοχευμένες μειώσεις φόρων το 2021 και η ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 37,7 δις ευρώ. Πρόσθεσε ότι δεν είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών εάν θα γίνει ή όχι νέο lockdown και πως η επιλογή της κυβέρνησης είναι να ακούει τους ειδικούς και να αποφασίζει. Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η οικονομία έπεται και αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία.

Σημειώνεται πως θα ισχύσουν και φέτος οι μειώσεις (έως 30%) στο φόρο που εφαρμόστηκαν το 2019 ενώ κάποιοι θα δουν επιπλέον επιβαρύνσεις στα ειδοποιητήριά τους.

Συγκεκριμένα, επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, καθώς ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος η οποία έχει δηλωθεί στο Ε9. Πρακτικά δηλαδή όσες αλλαγές έγιναν στο Ε9 της χρήση του 2019 ενσωματώνονται στο υπολογισμό του εφετινού φόρου. Όσοι τροποποίησαν της περιουσιακή κατάσταση τους το 2019 (πχ λόγω κτηματολογίου, ρύθμιση αυθαίρετων κτισμάτων, ημι-υπαίθριους χώρους κλπ) θα δουν το φετινό τους φόρο αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης, έκπτωση 50% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Τέλος, η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω εφόσον το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ..

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments