Ελλάδα

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Αντιγριπικό εμβόλιο: Συνολικά αναμένεται να διατεθούν στους Έλληνες πολίτες περίπου 4.200.000 δόσεις.

Αρχίζει σήμερα, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, με το υπουργείο Υγείας να προχωρά σε επίσημες ανακοινώσεις στις 2:00 το μεσημέρι. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα ανακοινώσουν τις ευπαθείς ομάδες που θα πρέπει να λάβουν το εμβόλιο κατά προτεραιότητα, αλλά και τις ειδικές οδηγίες που θα πρέπει να ισχύσουν φέτος σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Σημειώνεται πως η χορήγηση του εμβολίου θα ξεκινήσει μετά τις 15 Οκτωβρίου ενώ για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου θα απαιτείται απαραιτήτως η προσκόμιση ηλεκτρονικής συνταγής στον φαρμακοποιό

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, η κ. Θεοδωρίδου έσπευσε να ξεκαθαρίσει με αφορμή δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη υποχρεωτικότητα διενέργειας τεστ για τον κορωνοϊό Sars-CoV-2, ότι “η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων”.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η χώρα μας, όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας, θα παραλάβει φέτος επιπλέον 1.200.000 αντιγριπικά εμβόλια σε σχέση με πέρυσι, έτσι συνολικά αναμένεται να διατεθούν στους Έλληνες πολίτες περίπου 4.200.000 δόσεις. Αν και θα υπάρξει επάρκεια εμβολίων, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας, αρκετοί πολίτες έσπευσαν στα φαρμακεία να κάνουν προκράτηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, δεν θα πρέπει να σπεύσουν οι πολίτες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο από τις πρώτες μέρες που αυτό θα διατεθεί στα φαρμακεία, αλλά όσο το δυνατόν πιο αργά. Όπως είπε, “η έξαρση της εποχικής γρίπης στη χώρα μας παρουσιάζει εμφανίζεται από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Όσο πιο αργά εμβολιαστούμε τόσο πιο εύκολα θα χτίσουμε τοίχος ανοσίας”.

Όσον αφορά στο ποιοι θα λάβουν φέτος το εμβόλιο κατά προτεραιότητα; Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκου Σύψα, στο iatropedia.gr, για να δημιουργήσουμε “ασπίδα προστασίας απέναντι στον ιό της γρίπης, καλό θα ήταν να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αφού προηγουμένως καλυφθούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και οι ευπαθείς ομάδες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments