Διεθνή

Ερντογάν Τζόνσον: Επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με τον Βρετανό πρωθυπουργό πριν τη Σύνοδο της ΕΕ

Ερντογάν Τζόνσον: Επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με τον Βρετανό πρωθυπουργό πριν τη Σύνοδο της ΕΕ
Ερντογάν Τζόνσον: Μπορεί η Βρετανία να μην είναι πια μέλος της ΕΕ, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό πριν τη Σύνοδο Κορυφής για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον είχε το βράδυ της Δευτέρας 29 Σεπτεμβρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Θυμίζουμε ότι πλέον η Βρετανία δεν είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζει σε επίπεδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, αλλά ότι ο Τζόνσον έχει μακρινή τουρκική καταγωγή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Τζόνσον εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε την ανάγκη για ηρεμία και χαιρέτισε την είδηση ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε αναφορά του στις περιφερειακές εξελίξεις και στις διμερείς σχέσεις Βρετανίας-Τουρκίας, φέρεται να είπε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα και παρότρυνε τον Τζόνσον να κρατήσει μια ισορροπημένη και αμερόληπτη στάση στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για κοινές οικονομικές πρωτοβουλίες με στόχο να αυξήσουν τον όγκο των εμπορικών τους συναλλαγών και τις επενδύσεις. Επίσης, συμφώνησαν σε περαιτέρω βήματα για συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στη διένεξη Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας, και είπε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μας, με τον οποίο συζήτησαν και για θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Θυμίζουμε ότι χθες ο Ερντογάν έκανε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για τη Μεσόγειο, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι «ιδιοκτήτης» της Μεσογείου. Θυμίζουμε ότι η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής, στις 1 και 2 Οκτωβρίου, θα συζητήσει για ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

«Στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες, αλλά οι ιδιοκτήτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε ομιλία του σε συνέδριο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας να δείξει ότι δεν ευθύνεται η Τουρκία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε πως «είμαστε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά κατά των τετελεσμένων…».

Το πρόβλημα στη Μεσόγειο, επισήμανε, μπορεί να επιλυθεί με συνεργασία όλων των χωρών. «Δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους», επανέλαβε. «Πίσω από τις προβοκάτσιες στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα» σχολίασε ο Ερντογάν, προσθέτοντας μάλιστα ότι «κάποιοι μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments