Διεθνή

Τσελίκ για επίσκεψη Πομπέο: «Οι ΗΠΑ είναι προκατειλημμένες»

Τσελίκ για επίσκεψη Πομπέο: «Οι ΗΠΑ είναι προκατειλημμένες»
Τσελίκ για επίσκεψη Πομπέο: Βράζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα.

Οργισμένη είναι η Άγκυρα από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να δηλώνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον αμερόληπτες όσον αφορά στη διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου. «Οι μονόπλευρες δηλώσεις και οι πολλαπλές επισκέψεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά όχι στην τουρκική πλευρά, δείχνουν ότι έχει χάσει την ουδέτερη στάση του» είπε χαρακτηριστικά ο Ομέρ Τσελίκ.

Παράλληλα σημείωσε: «Πηγαίνοντας μόνο στην ελληνική πλευρά της Κύπρου και μη επισκεπτόμενος την υουρκική αλλά και με τα δύο του ταξίδια στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα, δίνει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ είναι προκατειλημμένες, έχουν χάσει την ουδετερότητά τους και δεν συνεισφέρουν θετικά στην επίλυση του προβλήματος».

Επίσης, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προσπαθεί να επιβάλλει τους δικούς της όρους. «Την ώρα που η Ελλάδα δηλώνει πως είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές, την ίδια ώρα επισκέπτονται την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτό ουσιαστικά δείχνει την ενίσχυση της θέσης της μη επίλυσης των Ελληνοκύπριων. Όπως και οι δηλώσεις υποστήριξης προς την Ελλάδα ουσιαστικά δείχνει πως τους κατευθύνουν σε λάθος πορεία όσους κάθονται απέναντι μας. Έτσι η Ελλάδα κάθε φορά προσπαθεί να επιβάλλει πράγματα και όρους».

Τέλος, προχώρησε στη συνήθη τακτική του, αυτή της απειλής: «Η Τουρκία είναι μια χώρα διαβουλεύσεων. Αν θέλουν να επιλύσουν τα ζητήματα στο τραπέζι θα το λύσουμε εκεί. Αν όμως θέλουν να επιλύσουν τα θέματα στο μέτωπο θα το κάνουμε στο μέτωπο. Αν όμως η άλλη πλευρά χρησιμοποιεί μόνο την σκληρή δύναμη κι όχι την λεπτή δύναμη της διπλωματίας, τότε και η Τουρκία ξέρει καλά να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις της, τη σκληρή της δύναμη».

Ικανοποιημένη η Ελλάδα από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ:

Από την μεριά του, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο για την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη χώρα μας και μάλιστα σε αυτή την ιδιαίτερα κομβική συγκυρία. Η στάση του Αμερικανού ΥΠΕΞ και οι δηλώσεις τους καταδεικνύουν πως η αμερικανική εξωτερική πολιτική απομακρύνεται από την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η επίσκεψή του εξέπεμψε πολλαπλά μηνύματα εμπιστοσύνης και αμοιβαίας, μακροπρόθεσμης, συνεργασίας. «Ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ δεν ήταν τόσο στενές και παραγωγικές όσο σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Αμερικανό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments