Ελλάδα

ΠΟΕΔΗΝ κορωνοϊός: Μαύρη τρύπα διασποράς οι ιδιωτικές μονάδες κοινωνικής φροντίδας

ΠΟΕΔΗΝ κορωνοϊός: Μαύρη τρύπα διασποράς οι ιδιωτικές μονάδες κοινωνικής φροντίδας
ΠΟΕΔΗΝ κορωνοϊός: Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων των Δημόσιων Νοσοκομείων, δεν γίνεται κανένας έλεγχος στο προσωπικό.

Κανένα τεστ κορωνοϊού δεν πραγματοποιείται στο προσωπικό των ιδιωτικών μονάδων κοινωνικής φροντίδας. Όπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων των Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ο ΕΟΔΥ τον Αύγουστο μετά τα κρούσματα στα γηροκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αττικής επισκέφθηκε τις ιδιωτικές μονάδες και πήρε δείγματα από τους εργαζόμενους ενώ κλιμάκια έκαναν ελέγχους για την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Εκ τότε όμως δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά κάποιο τεστ παρότι αρκετά ασυμπτωματικά μέλη των νοσοκομείων έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

“Πώς λοιπόν στις εν λόγω δομές να εντοπισθεί ο ασυμπτωματικός εργαζόμενος;” διερωτάται χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

“Άλλη μία προνοιακή ιδιωτική μονάδα έρχεται με το πιο τραγικό τρόπο να επιβεβαιώσει τη μη τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου αποφυγής διασποράς του ιού εντός της μονάδας. Με βάσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) θα πρέπει να ελέγχονται οι εργαζόμενοι στις προνοιακές μονάδες (γηροκομεία κ.λ.π.) κάθε 15 ημέρες, όταν ο ιός είναι σε έξαρση στη περιοχή, και κάθε εβδομάδα, όταν εμφανισθεί κρούσμα εντός της μονάδας” αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, επί του θέματος και με αφορμή των εντοπισμό θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα της Αθήνας.

Στη συνέχεια σημειώνει ότι “μετά τα κρούσματα σε γηροκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αττικής  ο ΕΟΔΥ επισκέφθηκε τις ιδιωτικές μονάδες, έκανε ελέγχους και πήρε δείγματα από το προσωπικό για κορωνοϊό. Επίσης, έκανε ελέγχους εάν τηρείται το υγειονομικό πρωτόκολλο ενώ ελεγκτικά κλιμάκια βεβαίωσαν πρόστιμα. Όλα αυτά τέλος Αυγούστου. Έκτοτε τίποτα. Κανένας εργαστηριακός έλεγχος δεν έγινε στο προσωπικό. Και όμως γνωρίζουμε από τα νοσοκομεία ότι αρκετοί συνάδελφοι ασυμπτωματικοί βρέθηκαν να νοσούν. Πώς λοιπόν στις εν λόγω δομές να εντοπισθεί ο ασυμπτωματικός εργαζόμενος;”.

Στο ζήτημα αυτό έρχεται να προστεθεί το γεγονός πως το τεστ για κορωνοϊό είναι ακριβό και πως οι εργαζόμενοι αδυνατούν να αναλάβουν το κόστος του.

“Οι ιδιοκτήτες των δομών, οι διοικήσεις των μη κερδοσκοπικών δομών έχουν ξεκαθαρίσει στον ΕΟΔΥ ότι δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος των τεστ. Ούτε οι εργαζόμενοι με 500 ευρώ το μήνα μπορούν να αναλάβουν τέτοιο κόστος. Να κάνουν συχνά τεστ και να πληρώνουν από τη τσέπη τους 80 με 120 ευρώ κάθε φορά. Η εξέταση δεν συνταγογραφείται και δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ” λέει ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος για ακόμη μια φορά καταγγέλλει την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας.

“Υπάρχουν ελλείψεις σε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά.  Σημασία έχει ότι παρά τις εξαγγελίες τέλος Αυγούστου οι έλεγχοι ατόνησαν και το υγειονομικό πρωτόκολλο δεν τηρείται. Στην εν λόγω μονάδα του Αγίου Παντελεήμονα σιγόβραζε ο ιός για ημέρες και δεν υπήρχε κανένα μέτρο. Υπάρχουν καταγγελίες για τη λειτουργία της που πρέπει να ελεγχθούν” καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments