Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Αυτή είναι η αντιπρόταση που κατέθεσε η Αθήνα – Τρίτο προσχέδιο από τον Σαρλ Μισέλ

Σύνοδος Κορυφής: Αυτή είναι η αντιπρόταση που κατέθεσε η Αθήνα – Τρίτο προσχέδιο από τον Σαρλ Μισέλ
Σύνοδος Κορυφής: Νέο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία παρέδωσε ο Σ. Μισέλ στις 27 αντιπροσωπείες των Κρατών Μελών, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, μετά την άρνηση της Ελλάδας και της Κύπρου να αποδεχθούν το προσχέδιο συμπερασμάτων, λόγω της απουσίας αναφοράς περί κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Το νέο προσχέδιο

Το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων αποφασίστηκε κατά την έκτακτη συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα νέο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία παρέδωσε ο Σαρλ Μισέλ στις 27 αντιπροσωπείες των Κρατών Μελών.

Το νέο κείμενο βασίζεται στα δύο προηγούμενα και προσθέτει την έντονη καταδίκη της ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνει ότι η ΕΕ είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του κυπριακού”, διατηρεί τη φράση για «χρήση όλων των μέσων» σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκία, δεσμεύει το Συμβούλιο για αποφάσεις ως το Δεκέμβρη και περιλαμβάνει την ελληνική φράση για «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών».

Η ελληνική πρόταση

Να σημειωθεί ότι πριν το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία που παρέδωσε ο Σ.Μισέλ στις 27 αντιπροσωπείες των Κρατών Μελών η Ελλάδα είχε καταθέσει δικές της προτάσεις.

Η ελληνική συμβιβαστική πρόταση που δημοσιεύει το ΚΥΠΕ περιέχει τα εξής διαφορετικά στοιχεία:

  • αναφέρει ότι «η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία
  • τονίζει ότι “οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως»
  • ζητά “όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών – κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση»
  • προσθέτει τη φράση: “η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο.
  • αναφέρει ακόμη ότι: «η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη ‘mavi vatan’ δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα απέρριψε το προηγούμενο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς σε αυτό δεν υπήρχε αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δήλωσε και ο Στέλιος Πέτσας, το νέο τοπίο στα Ελληνοτουρκικά αλλά και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται σε επίπεδο ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε σημαντική τη Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη. Ανέφερε ότι το βασικό κείμενο που προτάθηκε δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα γιατί δεν είναι ισορροπημένο. Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον 4 πυλώνες, είπε.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες:

ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας. Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι αυτοί οι τέσσερις πυλώνες μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα κράτη μέλη και είναι αλληλένδετοι.

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος κορυφής έγινε γνωστό από το ΝΑΤΟ η δημιουργία στο πλαίσιο της Συμμαχίας ενός μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο επίσημο site του ΝΑΤΟ αναφέρεται ότι: Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκία στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εγκαθιδρύθηκε την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου ένας αμοιβαίος μηχανισμός αποφυγής της σύγκρουσης (de-confliction mechanism). Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον κίνδυνο συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να διευκολύνει την αποφυγή της σύγκρουσης σε στη θάλασσα ή τον αέρα. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ πάντα, οι τεχνικές συνομιλίες άρχισαν στις αρχές Σεπτέμβρη με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος έκανε επαφές σε υψηλό επίπεδο με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments