Πολιτική

Χαρδαλιάς σήμερα: Το ξέσπασμα του υφυπουργού για το ενδεχόμενο του lockdown

Χαρδαλιάς σήμερα: Το ξέσπασμα του υφυπουργού για το ενδεχόμενο του lockdown
Χαρδαλιάς σήμερα: «Αν κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια, τότε προφανώς θα πάμε σε lockdown αλλά είμαστε ακόμη μακριά από ένα lockdown» είπε χαρακτηριστικά ο υφ. Πολιτικής Προστασίας.

Με οργή αντέδρασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown. «Εάν τηρήσουμε τα μέτρα δεν χρειάζεται κανένα lockdown» είπε με έμφαση και αμέσως μετά εμφανίστηκε οργισμένος με κάποιους που ενδεχομένως θέλουν να υπονομεύσουν την συλλογική προσπάθεια. «Αν κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια, τότε προφανώς θα πάμε σε lockdown αλλά είμαστε ακόμη μακριά από ένα lockdown» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. Παράλληλα επέκρινε όσους στηρίζουν διαδηλώσεις χωρίς μέτρα προστασίας.

Τι ανέφερε για την απουσία του Σωτηρή Τσιόδρα από την ενημέρωση

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ερωτήθηκε αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα περί διαφωνίες του λοιμωξιολόγου με κάποιους χειρισμούς της κυβέρνησης, καθώς για το ενδεχόμενο επιστροφής του (σ.σ. του Σωτήρη Τσιόδρα) στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

«Με τον κ. Τσιόδρα δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό από αυτό που κάναμε από την πρώτη ημέρα της πανδημίας. Ότι κάναμε, κάνουμε και τώρα, ο κ. Τσιόδρας είναι παρών, συμμετέχει με όλη την ομάδα των επιδημιολόγων με περισσότερη έμφαση στο σημείο επιστημονικό και το επιδημιολογικό. Μοιραζόμαστε μαζί του καθημερινά κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα», είπε αρχικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Και συνέχισε:

«Όπου χρειάστηκε να παρέμβουμε, παρεμβήκαμε μαζί με τον κ. Τσιόδρα και ο ίδιος έχει επιλέξει όταν χρειάζεται να δίνει το παρών σε σχέση με κάποια ζητήματα», είπε και πρόσθεσε ότι «είμαστε όλοι μία ομάδα, είμαστε μία οικογένεια και σε αυτή την οικογένεια μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όπως υπάρχουν στις οικογένειες όλων μας. Το ζήτημα είναι ότι μέσα από τον διάλογο, μέσα από τη συνεργασία, μέσα από μία ευρύτερη συναίνεση προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο και πιστέψτε με, δεν υπάρχουν διαφωνίες του Σωτήρη σε σχέση με όλα όσα έχουμε προχωρήσει και μπορώ να σας το καταθέσω δημόσια αυτό».

«Ο Σωτήρης είναι ένας άνθρωπος που έχει ένα πολύ χαμηλό προφίλ, αλλά δουλεύει αδιάκοπα από την πρώτη στιγμή και αυτή τη στιγμή ακόμα περισσότερο από την εποχή των ενημερώσεων για να μπορέσει επιστημονικά να στηρίξει την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί», κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, επεσήμανε ότι «ο καθηγητής όχι μόνο είναι στις συσκέψεις, είναι στις συσκέψεις τις τακτικές που έχουμε με τον πρωθυπουργό και σας διαβεβαιώνω ότι τον περισσότερο χρόνο του ο κ. Τσιόδρας τον περνάει στο υπουργείο Υγείας, αυτή τη στιγμή είναι σε σύσκεψη με τον υπουργό. Έρχεται μαζί μας το πρωί και φεύγει μαζί μας το βράδυ».

Τι ανακοίνωσε στην σημερινή ενημέρωση

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι στα 314 είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων, ενώ ο ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Σημείωσε πως την τελευταία εβδομάδα υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων τα οποία καταγράφονται κάθε μέρα. Αυξητική τάση παρουσιάζει το νούμερο των διασωληνωμένων και έτσι πιέζεται το Σύστημα Υγείας.

Στη συνέχεια τόνισε ότι θα υπάρχει παράταση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού μέχρι τις 12 Οκτωβρίου για την Αττική. Το ίδιο ισχύει και για τα μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας.

«Ακούω συνεχώς το ερώτημα αν θα πάρουμε νέα μέτρα, αλλά το σημαντικό είναι να τηρήσουμε τα ήδη επιβληθέντα. Η τήρηση των μέτρων δεν είναι καταναγκασμός. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να προφυλασσόμαστε. Άλλος τρόπος αντιμετώπισης δεν υπάρχει κι έρχεται χειμώνας που τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανάμεσα σε άλλα.

Κρίσιμη η κατάσταση στην Πέλλα

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στα κρούσματα στην Πέλλα, στο Μαυροβούνι Σκύδρας και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο κονσερβοποιίας. Στην συγκεκριμένη μονάδα εντοπίστηκαν συνολικά 114 κρούσματα με αποτέλεσμα σημάνει συναγερμός και να κλείσει το εργοστάσιο. Ο κ. Χαρδαλιάς απευθύνθηκε στους πολίτες της περιοχής, τονίζοντας πως πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα.

Τα μέτρα για την Κύθνο

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός μίλησε και για την Κύθνο, η οποία έχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν:

  • Απαγορεύεται η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.
  • Αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση εκτός των λαϊκών αγορών, οι οποίες θα λειτουργούν με αυστηρά μέτρα προστασίας.
  • Απαγορεύεται η συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
  • Στην εστίαση επιτρέπονται έως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού (σ.σ. τότε το όριο είναι τα 6 άτομα).

Τέλος, υποχρεωτική και επιβεβλημένη είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλο το νησί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 460 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 398 θανάτους συνολικά στη χώρα. 147 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments