Ελλάδα

Kορωνοϊός Πέλλα: Mαζικά τεστ στην περιοχή – Έκτακτη σύσκεψη των Αρχών

Kορωνοϊός Πέλλα: Mαζικά τεστ στην περιοχή – Έκτακτη σύσκεψη των Αρχών
Kορωνοϊός Πέλλα: Εντατικοί έλεγχοι στην περιοχή μετά και τον εντοπισμό 114 θετικών κρουσμάτων εργαζομένων σε εταιρεία κονσερβοποιίας στη Σκύδρα. Τι λένε οι ειδικοί.

Από το πρωί του Σαββάτου 18 κλιμάκια του ΕΟΔΥ, διεξάγουν ελέγχους στην Πέλλα, ώστε να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών των 114 εργαζομένων σε εταιρεία κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας, που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Τα 114 κρούσματα κορονοϊού στην κονσερβοποιία επιβεβαιώθηκαν έπειτα από διενέργεια τεστ σε 427 εργαζομένους στον τομέα της παραγωγή.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, δημάρχων της περιοχής, του διοικητή της 3ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου Έδεσσας και του αστυνομικού διευθυντή για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Απολυμάνσεις σε δημόσια κτίρια

«Έγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης, όπως μέχρι τώρα εξελίσσεται. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται σε όλον τον νομό Πέλλας. Υπήρχαν σήμερα τρία κλιμάκια στη Σκύδρα, δύο στον δήμο Αλμωπίας, στην Κρύα Βρύσης και στον δήμο Έδεσσας στο Γηροκομείο. Θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες να διεξάγουν τεστ, να ιχνηλατούν, να παίρνουν δείγματα, προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος του ιικού φορτίου στην περιοχή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Για επιπλέον μέτρα

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την πρόληψη μεγαλύτερης διασποράς του κορωνοϊού στην περιοχή ο κ.Τζαμτζής σημείωσε ότι τις σχετικές αποφάσεις λαμβάνει η Πολιτική Προστασία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί κάποιο νέο μέτρο, δεδομένου και ότι η περιφερειακή ενότητα Πέλλας βρίσκεται ήδη σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης.

«Το σημαντικό είναι ότι πλέον δίδεται από την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ η λίστα των ονομάτων όλων όσων νοσούν, ούτως ώστε η ελληνική αστυνομία να επιτηρεί την πιστή εφαρμογή των μέτρων και τήρηση της καραντίνας 14 ημερών για όσους έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό. Από εκεί και πέρα ως Περιφερειακή Ενότητα, καθ’ υπόδειξη του ΕΟΔΥ αναλαμβάνουμε να κάνουμε ελέγχους σε όλα τα εργοστάσια της περιοχής σε ό,τι αφορά την τήρηση των κανόνων και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων στη λειτουργία των μονάδων, τόσο από εργαζόμενους, όσο και από την εργοδοσία. Ζητούμε από όλους την πιστή τήρηση των μέτρων, τη χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, για να προστατεύσουμε το εαυτούς μας, τους οικείους μας, το κοινωνικό σύνολο», τόνισε ο κ. Τζαμτζής.

Καθηγήτρια Κοτανίδου: Μεγάλο πρόβλημα ο συνωστισμός, για να μειωθούν τα κρούσματα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας , πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την εξέλιξη του ιού στην , τονίζοντας ότι τα κρούσματα δεν μειώνονται γιατί οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού. «Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ακόμη και σε κλειστούς χώρους αρνούνται να φορέσουν μάσκα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Κοτανίδου και πρόσθεσε: «Πιστεύω πως αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, τα κρούσματα θα μειωθούν ριζικά».

Πρόβλημα ο συνωστισμός

Υπάρχει πρόβλημα εξαιτίας του συνωστισμού σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, που αποτελούν εστίες μετάδοσης του . Ανησυχητικό στοιχείο αναφορικά με την πανδημία, είναι και οι κλειστές δομές και εστίες, όπως για παράδειγμα το εργοστάσιο κονσερβοποιϊας στην Σκύδρα .

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους

Παράλληλα η  ειδικός προσέθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί η γενικευμένη χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους διότι η Επιτροπή είναι κατά των προστίμων. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προταθεί κάτι τέτοιο από την Επιτροπή αν ο κόσμος συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των ειδικών. Αναφορικά με τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για έως και 2.000 ημερήσια κρούσματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η κ. Κοτανίδου υπογράμμισε πως τα μαθηματικά μοντέλα δεν είναι «πανάκεια». Σε πανελλαδική βάση, απόλυτα ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ καθώς υπάρχουν αρκετά ελεύθερα κρεβάτια για περιστατικά covid. Η  πιέζεται λίγο, παρόλα αυτά μέχρι χθες βράδυ υπήρχαν 34 ελεύθερα κρεβάτια, είπε η κ. Κοτανίδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments