Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ προϋπολογισμός: Ανεδαφικές οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης στο προσχέδιο

ΣΥΡΙΖΑ προϋπολογισμός: Ανεδαφικές οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης στο προσχέδιο
ΣΥΡΙΖΑ προϋπολογισμός: «Ανεδαφικές προβλέψεις και επιδεικτική αδιαφορία για τις κοινωνικές ανάγκες»

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και μιλάει για 7,6% ανάκαμψη το 2021, έγινε αντικείμενο κριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ που το χαρακτήρισε ανεδαφικό. Ταυτόχρονα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι ο νέος προϋπολογισμός προμηνύει νέα μνημόνια.

Μεταξύ άλλων, με κοινή τους δήλωση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (συντονιστής Οικονομικού Κύκλου) και η Έφη Αχτσιόγλου (τομεάρχης Οικονομικών) του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κάνουν λόγο για «ανεδαφικές και υπεραισιόδοξες προβλέψεις», που θα οδηγήσουν «με μαθηματική ακρίβεια σε επώδυνες αναθεωρήσεις εις βάρος της κοινωνίας». Τονίζουν επίσης ότι το προσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προμηνύει νέα μνημόνια.

Σημειώνει επίσης ότι από το προσχέδιο απουσιάζουν οι Δημόσιες Επενδύσεις «που θα στηρίζουν την ανάπτυξη και τις δοκιμαζόμενες υποδομές της υγείας, την παιδεία και το κοινωνικό κράτος».

Η κοινή δήλωση Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου

«Προϋπολογισμός ανεδαφικών προβλέψεων και επιδεικτικής αδιαφορίας για τις κοινωνικές ανάγκες»

Οι προβλέψεις του Προσχεδίου για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2021 είναι ανεδαφικές. Προβλέποντας ύφεση φέτος 8,2% και ανάκαμψη 7,5% το 2021 η κυβέρνηση επιμένει σε μία ανάκαμψη τύπου V, η οποία με βάση τα μέτρα που λαμβάνει αλλά και τις υποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται είναι απολύτως μη ρεαλιστική.

Οι μειωμένες παρεμβάσεις του Προϋπολογισμού που προβλέπονται για τις συνέπειες της πανδημίας προμηνύουν τη συνέχιση της πολιτικής μη στήριξης και μη ενίσχυσης της υγείας και της παιδείας, των εργαζομένων και των νοικοκυριών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ενώ οι πολίτες θα κληθούν στο μέλλον να πληρώσουν συσσωρευμένα χρέη.

Οι ανεδαφικές και υπεραισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα και αποτελέσματα της πολιτικής της, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε επώδυνες αναθεωρήσεις εις βάρος της κοινωνίας.

Η ανάγκη ουσιαστικής, άμεσης και γενναίας στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων και των νοικοκυριών αγνοείται επιδεικτικά από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Όπως αγνοείται και η ανάγκη ουσιαστικής αξιοποίησης του μαξιλαριού που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα πρόσθετης στήριξης της οικονομίας χωρίς το χρέος να φτάσει στο 216% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται από το Προσχέδιο, καθώς η ύφεση θα ήταν σαφώς μικρότερη.

Τις μη ρεαλιστικές προβλέψεις και την εκτόξευση του χρέους επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας η χώρα και οι πολίτες τις έχουν πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν. Το Προσχέδιο που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση προμηνύει νέα μνημόνια. De jure ή De facto.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments