Πολιτική

Σακελλαρόπουλου Στόλτενμπεργκ: Το μήνυμα που θα λάβει η Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές

Σακελλαρόπουλου Στόλτενμπεργκ: Το μήνυμα που θα λάβει η Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές
Σακελλαρόπουλου Στόλτενμπεργκ: «Η ψύχραιμη και αποφασιστική στάση της Ελλάδας οδήγησε και την Τουρκία σε ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης και έτσι έχει ανοίξει τώρα ο δρόμος για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών χωρίς τη χρήση βίας», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η ψύχραιμη και αποφασιστική στάση της Ελλάδας οδήγησε και την Τουρκία σε ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης» σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου υποδεχόμενη τον Γενς Στόλτενμπεργκ στο Μέγαρο Μαξίμου.  Η πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ γίνεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία καθώς την προηγούμενη περίοδο η περιοχή γνώρισε μια ιδιαίτερης έντασης κλιμάκωση, λόγω των τουρκικών παραβατικών και εχθρικών ενεργειών.

«Η ψύχραιμη και αποφασιστική στάση της Ελλάδας οδήγησε και την Τουρκία σε ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης και έτσι έχει ανοίξει τώρα ο δρόμος για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών χωρίς τη χρήση βίας», σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου προσθέτοντας, παράλληλα, ότι η στάση αυτή συνέβαλε επίσης και στην ολοκλήρωση της δικής σας πρωτοβουλίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για τον μηχανισμό πρόληψης ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο με όλες τις χώρες

«Η Ελλάδα έχει τονίσει επανειλημμένως ότι επιδιώκει τον διάλογο με όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της περιοχής μας. Η συνέχεια όμως θα εξαρτηθεί από τον βαθμό ειλικρίνειας και των προθέσεων της τουρκικής πλευράς. Για τον σκοπό αυτό, είναι ύψιστης σημασίας το μήνυμα που θα λάβει η Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές. Ευανάγνωστο και όχι διφορούμενο. Ότι δηλαδή η μόνη αποδεκτή οδός είναι αυτή της διεθνούς νομιμότητας και της συνεργασίας με όλες τις γειτονικές της χώρες, στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πολύτιμος εταίρος καθώς συμμετέχει σε διάφορες αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, από το Αφγανιστάν μέχρι το Κοσσυφοπέδιο. «Τα αεροσκάφη σας διατηρούν την ασφάλεια πάνω από το Μαυροβούνιο μέσω της αποστολής εκεί και βεβαίως η συμμετοχή του ναυτικού είναι σημαντικό κομμάτι της θαλάσσιας ναυτικής διάταξης του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Στόλτενμπεργκ: Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης θα βοηθήσει και τις συνομιλίες

Παράλληλα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε ευχάριστο το γεγονός ότι η Ελλάδα επί πολλά χρόνια έχει τηρήσει τον στόχο της δαπάνης πάνω από το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες.  «Γνωρίζω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαίρομαι όμως τώρα που μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ένα διμερή μηχανισμό για την αποφυγή αυτών των κρίσεων. Με τον μηχανισμό αυτό θα μειωθούν οι κίνδυνοι πρόκλησης ατυχημάτων ή επεισοδίων, και αν αυτά συμβούν θα μπορέσουν να περιορισθούν οι συνέπειές τους», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης θα βοηθήσει και στις συνομιλίες, οι οποίες θα είναι σε διπλωματικό επίπεδο για την επίλυση του θέματος που υποβόσκει. «Είμαι σίγουρος ότι οι διαφορές αυτές θα μπορέσουν να λυθούν ειρηνικά στην βάση των διαπραγματεύσεων που θα στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments