Διεθνή

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Ria Novosti ότι οι συνομιλίες θα αφορούν αποκλειστικά τον τερματισμό των εχθροπραξιών και ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ανταλλαγή νεκρών και αιχμαλώτων.

Στη Μόσχα ξεκίνησαν οι συνομιλίες των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, Σεργκέι Λαβρόφ, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, αντίστοιχα, με θέμα την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Ria Novosti ότι οι συνομιλίες θα αφορούν αποκλειστικά τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ανταλλαγή νεκρών και αιχμαλώτων. Η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ενδέχεται να συνάψουν συμφωνία εκεχειρίας σήμερα το βράδυ ή αύριο, Σάββατο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν έφθασαν στη Μόσχα με πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, συναντήσεις του Πούτιν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν προς το παρόν δεν προγραμματίζονται.

Ανησυχία για διεθνοποίηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει φόβους για διεθνοποίηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με ανάμιξη της Τουρκίας και της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Η ανάμιξη περιφερειακών παραγόντων στη σύγκρουση δεν μπορεί να αποκλεισθεί», δήλωσε ο Ισπανός Ζοσέπ Μπορέλ αναφερόμενος στη Ρωσία και την Τουρκία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να εμποδισθεί η ξένη ανάμιξη», επανέλαβε. Η αρμενική κοινότητα κινητοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες για να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σχεδόν 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην ευρωπαϊκή συνοικία και πολλοί κατήγγειλαν την Ευρώπη ότι τηρεί παθητική στάση.

«Πάει μια εβδομάδα που η Αρμενία υποφέρει από την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και κανένας δεν νοιάζεται. Η Ευρώπη μας λέει απλώς ότι προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να μας βοηθήσουν, αλλά δεν γίνεται τίποτε», είπε ο 28χρονος Χριτσίμ Σαργκσιανί. «Ενώ εσείς ανησυχείτε βαθιά, πολλοί, πολλοί Αρμένιοι στρατιώτες πεθαίνουν», λέει η Τερέζα Κιραοκσιάν, 30 ετών, καθηγήτρια αγγλικών.

Ο 27χρονος Ραφέκ Αβετεσιάν ζήτησε να σταλεί «μια δύναμη διατήρησης της ειρήνης για να μπορέσουν να σταματήσουν οι μάχες». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας διαβεβαίωσε πως πολλαπλασιάζει τις παρεμβάσεις σε εμπολέμους και περιφερειακές δυνάμεις για να ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις. «Όμως αυτό δεν συμβαίνει προς το παρόν. Το τραπέζι παραμένει άδειο εδώ και 30 χρόνια», τόνισε. Ο Μπορέλ υπογράμμισε επίσης πως η ΕΕ διαθέτει «πολύ λίγες πληροφορίες» για την κατάσταση στο πεδίο. «Δεν υπάρχουν παρατηρητές (…) και πρέπει να φυλαγόμαστε από την παραπληροφόρηση», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τη χρήση απαγορευμένων βομβών διασποράς

Βόμβες διασποράς, οι οποίες είναι απαγορευμένες από το 2010 με διεθνή σύμβαση, χρησιμοποιήθηκαν στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα των Αρμένιων αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ που βομβαρδίζεται σφοδρά τις τελευταίες ημέρες από τους Αζέρους, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Διεθνής Αμνηστία «επαλήθευσε» πληροφορίες για τη χρήση αυτών των όπλων, η οποία καταγγελλόταν με βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από αρμενικές πηγές στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμνηστίας που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Δευτέρα. Οι ειδικοί της Διεθνούς Αμνηστίας «μπόρεσαν να εντοπίσουν τις κατοικημένες ζώνες του Στεπανακέρτ όπου γυρίσθηκαν αυτές οι εικόνες και να ταυτοποιήσουν βόμβες διασποράς M095 DPICM ισραηλινής κατασκευής, που φαίνεται να ρίχτηκαν από τις αζερινές δυνάμεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το Ισραήλ είναι ένας από τους μεγάλους προμηθευτές όπλων του Αζερμπαϊτζάν.

«Η χρήση βομβών διασποράς απαγορεύεται σε όλες τις περιπτώσεις από τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο», υπενθυμίζει ο Ντένις Κριβόσεεφ, διευθυντής της Αμνηστίας για την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία. «Η ανάπτυξη αυτών των όπλων, που πλήττουν αδιακρίτως σε κατοικημένες ζώνες, είναι τρομακτική και απαράδεκτη», πρόσθεσε. Η Διεθνής Αμνηστία «καλεί όλα τα μέρη στη σύγκρουση να σεβασθούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύουν τους αμάχους», καταλήγει η Διεθνής Αμνηστία.

Επίθεση από Αζερμπαϊτζάν στο νότιο τμήμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε την έναρξη ευρείας κλίμακας επίθεσης του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στο νότιο τμήμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όπως έγραψε σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Σουσάν Στεπανιάν, μετά το μεσημέρι οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ενεργοποίησαν εφεδρικές δυνάμεις , μεγάλο αριθμό στρατιωτικού οπλισμού συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και πυροβολικού.

Η ίδια ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άρχισαν να βάλλουν με ρουκέτες εναντίον της πόλης Στεπανακέρτ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι η επίθεση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε «κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο Μπακού του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και μάλιστα μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις που έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΟΑΣΕ για την σημασία του τερματισμού των εχθροπραξιών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments