Διεθνή

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφωνία σε εκεχειρία

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφωνία σε εκεχειρία
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει το μεσημέρι του Σαββάτου. Την ανακοίνωση έκανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Τα χέρια για κατάπαυση του πυρός φαίνεται πως έδωσαν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν. Όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τα ξημερώματα του Σαββάτου οι δύο χώρες συμφώνησαν σε μια εκεχειρία, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 12:00 το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια αυτής θα γίνει ανταλλαγή των κρατουμένων και των σορών όσων έχασαν τη ζωή τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Λαβρόφ έκανε την ανακοίνωση ύστερα από 10 ώρες συνομιλιών με τους ομολόγους του, ΥΠΕΞ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

Επίσης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, είχε δηλώσει ότι οι αρχές τις οποίες πρότεινε η Ομάδα του Μινσκ θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για μια διευθέτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Οι τρεις χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία) που συμμετέχουν στην ομάδα του Μινς, που συστήθηκε πριν 30 χρόνια για να διευθετηθεί η διένεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ παρουσίασαν την ειρηνευτική πρωτοβουλία τους σε μια συνάντηση που είχαν χθες στη Γενεύη. Οι λεπτομέρειες ωστόσο αυτής της πρωτοβουλίας δεν έχουν δοθεί -τουλάχιστον για τη ώρα- στη δημοσιότητα.

Στη Ρωσία οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας του Μινσκ:

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως ξεκίνησαν στη Μόσχα οι συνομιλίες των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, Σεργκέι Λαβρόφ, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, αντίστοιχα, με θέμα την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Ria Novosti ότι οι συνομιλίες θα αφορούν αποκλειστικά τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ανταλλαγή νεκρών και αιχμαλώτων.

Πρωθυπουργός Αρμενίας: “Η Τουρκία υποκίνησε τις μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ”

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο πως ξεκίνησε ο πόλεμος. «Χωρίς την ενεργή δέσμευση της Τουρκίας, αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε αρχίσει. Μολονότι είναι αληθές ότι οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν προωθούσαν ενεργά, αυτά τα τελευταία 15 χρόνια, μια πολεμοχαρή ρητορική, η απόφαση να κηρύξουν τον πόλεμο υποκινήθηκε από την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά ο Νικόλ Πασινιάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments