Διεθνή

Oruc Reis Ντονμέζ: Ξεκίνησαν οι έρευνες λέει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας

Oruc Reis Ντονμέζ: Ξεκίνησαν οι έρευνες λέει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Oruc Reis Ντονμέζ: Την έναρξη των ερευνών από το ερευνητικό σκάφος στην Ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις και πράξεις -εφόσον αυτές επαληθευτούν- η Τουρκία. Όπως ανακοίνωσε ο Φατίχ Ντονμέζ το Oruc Reis ξεκίνησε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που έχει δεσμευτεί με Navtex. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο ανέφερε πως σήμερα αναμένονται τα πρώτα δεδομένα από το ερευνητικό σκάφος, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Καστελόριζο.

«Το Oruc Reis έχε φτάσει στην περιοχή που θα δραστηριοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι έρευνες ξεκίνησαν χθες και σήμερα θα λάβουμε τα πρώτα αποτελέσματα από τους σεισμικούς ελέγχους» υπογράμμισε.

Σημειώνεται πως το σκάφος από το πρωί της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου ακολουθεί, με τα βοηθητικά του πλοία Ataman, Cengiz Han και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, δυτική – νοτιοδυτική πορεία. Περίπου στις 8:00 απείχε 34 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου πλέοντας με ταχύτητα 6-8 κόμβων. Το βράδυ της Τετάρτης έφτασε μέχρι και τα 20 ναυτικά μίλια από το νησιωτικό συγκρότημα της Μεγίστης. Τις κινήσεις του παρακολουθούν διακριτικά πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου. Για την ώρα, από την ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνεται αν πράγματι το Oruc Reis έχει ποντίσει καλώδια στη θάλασσα και έχει ξεκινήσει έρευνες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αρκέστηκε να πει πως «αυτό που θα κάνουμε είναι να ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική, όπως την αποδοκιμασία των προκλήσεων της Τουρκίας. Όσον άφορα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται. Δεν θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου. Κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει για να αναδείξουμε την προκλητικότητα της Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο». Απαντώντας στο ερώτημα αν φοβάται πιθανό θερμό επεισόδιο ο κ.Πέτσας είπε «μιλάμε για μία σοβαρότατη κλιμάκωση, ας μείνουμε σε αυτό το προβληματικό σημείο».

Non paper στην Ελλάδα από την Άγκυρα:

Εν τω μεταξύ χτες, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, με non paper έξι σημείων, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα για μία σειρά στρατιωτικών ενεργειών στο Αιγαίο, που «προκάλεσαν» τη μήνι της Άγκυρας. Όπως αναφέρεται:

  1. Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας– μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη, όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».
  2. Τη  που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο, «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης», και τις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο, που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».
  3. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί ακόμη την Ελλάδα για εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και την εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης Σεπτεμβρίου και 2ας Οκτωβρίου που «επίσης επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».
  4. Η Άγκυρα διαμαρτύρεται επίσης για τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παραθέτοντας «παραδείγματα».
  5. Επίσης, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι πέραν των παραβιάσεων των «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών, η Ελλάδα παραβιάζει και το διμερές moratorium του 1988, ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου, που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε, όπως αναφέρουν, την αντίστοιχη απάντηση της Αγκυρας για την 28η Οκτωβρίου.
  6. Τέλος, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα και για την πρόσφατη NOTAM μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου επειδή καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Ορούτς Ρέις, ενώ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται UAV από το  για χρήση στην περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments