Διεθνή

Ναγκόρνο Καραμπάχ: ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία κατηγορεί η Τουρκία για παροχή εξοπλισμού στην Αρμενία

Ναγκόρνο Καραμπάχ: ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία κατηγορεί η Τουρκία για παροχή εξοπλισμού στην Αρμενία
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Άγκυρα κατηγορεί την Ουάσινγκτον, τη Μόσχα και το Παρίσι, πως εξοπλίσουν την Αρμενία στην ένοπλη σύρραξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορεί τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας ότι παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Αρμενία στην ένοπλη σύρραξη με το Αζερμπαϊτζάν στη διεκδικούμενη περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Ερντογάν, ο οποίος εκφράστηκε στη Σιρνάκ, νοτιοανατολικά της χώρας, επανέλαβε ότι υποστηρίζει σθεναρά το Μπακού, τονίζοντας πως «προσεύχεται» οι αζερικές δυνάμεις να επικρατήσουν στη σύγκρουση και να διώξουν τους Αρμένιους από «τα κατεχόμενα εδάφη».

Υπενθυμίζεται πως οι δύο άλλοτε σοβιετικές σοσιαλιστικές δημοκρατίες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και δεκαετίες εξαιτίας του ορεινού θύλακα των περίπου 145.000 κατοίκων. Ο θύλακας ελέγχεται από Αρμένιους αυτονομιστές, αν και βάσει του διεθνούς δικαίου αποτελεί τμήμα της επικράτειας του κατά πλειονότητα μουσουλμανικού Αζερμπαϊτζάν.

Αλληλοκατηγορίες για την παραβίαση της νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός:

Εν τω μεταξύ, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται από χθες, Κυριακή 18 Οκτωβρίου, για την παραβίαση της νέας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, μερικές ώρες μετά την σύναψή της για ανθρωπιστικούς λόγους. Η κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε το Σάββατο και τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα μετά την αποτυχία της συμφωνίας για εκεχειρία που είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της Ρωσίας πριν από μια εβδομάδα και είχε στόχο να σταματήσουν οι χειρότερες εχθροπραξίες που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή αυτή από τη δεκαετία του 1990.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας κατηγόρησε τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν ότι άνοιξε πυρ δύο φορές στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε και ότι έκανε χρήση πυροβολικού. Με τη σειρά του, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε παράλληλα ότι “ο εχθρός άνοιξε πυρ κοντά στην πόλη Τζαμπράιλ, όπως και τα χωριά αυτής της περιοχής χρησιμοποιώντας οβίδες και πυροβολικό”.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσαν ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν επίθεση σε στρατιωτικές θέσεις του θύλακα και ότι υπάρχουν απώλειες και τραυματισμοί και στις δύο πλευρές. Υπενθυμίζεται ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε στόχο να επιτραπεί στις δύο πλευρές η ανταλλαγή αιχμαλώτων και των σορών αυτών που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, αλλά είχε μικρό αντίκτυπο στις μάχες γύρω από τον θύλακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments