Διεθνή

Γερμανία ελληνοτουρκικά: Η αντίδραση του Βερολίνου στον χάρτη που παρουσίασε η Τουρκία

Γερμανία ελληνοτουρκικά: Η αντίδραση του Βερολίνου στον χάρτη που παρουσίασε η Τουρκία
Γερμανία ελληνοτουρκικά: Η αντίδραση του Βερολίνου στον χάρτη που παρουσίασε η Άγκυρα με δεσμευμένο το μισό Αιγαίο.

Τακτική ίσων αποστάσεων ακολουθεί το Βερολίνο αναφορικά με τον χάρτη που παρουσίασε η τουρκική πλευρά και παρουσιάζει δεσμευμένο το μισό Αιγαίο στον θαλάσσιο χώρο της Τουρκίας για Έρευνα και Διάσωση. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρέπεμψε στη Διεθνή Σύμβαση του 1979 για την θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση.

Στην Διεθνή Σύμβαση του 1979 για την θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση παραπέμπει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο έρευνας και διάσωσης που παρουσίασε η Τουρκία.

Παράλληλα, το Βερολίνο κάνει λόγο ακόμη μια φορά για επίλυση των «αμφιλεγόμενων ζητημάτων» στην Ανατολική Μεσόγειο μόνο μέσω διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.

Τι προβλέπει η σύμβαση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών «η Διεθνής Σύμβαση του 1979 για τις υπηρεσίες θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης (Σύμβαση SAR) προβλέπει ότι οι περιοχές ευθύνης για τις εθνικές υπηρεσίες διάσωσης στη θάλασσα θα πρέπει να καθοριστούν από τα ενδιαφερόμενα συμβαλλόμενα κράτη μέσω συμφωνίας μεταξύ τους.

Αυτό ισχύει και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας διάσωσης είναι εντελώς ανεξάρτητη από την οριοθέτηση των εθνικών θαλάσσιων συνόρων σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Έχουμε ήδη τονίσει πολλές φορές ότι μια λύση στα αμφιλεγόμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων».

Ο χάρτης που παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός

Σημειώνεται πως τον χάρτη ανήρτησε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας, Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου, με το παρακάτω μήνυμα:

«Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης».

Τι ζητάει η Αθήνα από την Ευρώπη

Επιστολές προς τους ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, έστειλε ο Νίκος Δένδιας, στις οποίες επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, που, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός ζητά να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες χώρες έχουν στενές σχέσεις με την γειτονική μας χώρα. Εκτός από την αγορά όπλων οι Τούρκοι έχουν σχέσεις και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Κορυφαίο παράδειγμα σε αυτό είναι η Γερμανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments