Ελλάδα

Συναγερμός από το σκίτσο του Αρκά για τα 1259 κρούσματα

Συναγερμός από το σκίτσο του Αρκά για τα 1259 κρούσματα
Αρκάς κρούσματα: Με τον χαρακτηριστικό του τρόπο σχολιάζει ο σκιτσογράφος το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και το μέλλον της πανδημίας.

Ο Αρκάς δεν αφήνει ασχολίαστο το νέο ρεκόρ κρουσμάτων και με ένα σκίτσο δίνει την δική του οπτική στο μέλλον… που μας περιμένει. Η έξαρση με τα 1.259 κρούσματα σήμερα έφερε πίσω τον Σωτήρη Τσιόδρα στην καθιερωμένη ενημέρωση και ο Αρκάς χρησιμοποίησε μία «ατάκα» του λοιμωξιολόγου για να συνοδεύσει το σκίτσο του.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας απεικονίζεται ως… τσουνάμι, έτοιμο να “καταβροχθίσει” έναν άνθρωπο ο οποίος φοράει βέβαια μάσκα, στο νέο σκίτσο που υπογράφει ο Αρκάς. Το σκίτσο συνοδεύεται από τη λεζάντα «Δεν φοβόμαστε γιατί προσέχουμε», φράση που θυμίζει τη σημερινή έκκληση του Σωτήρη Τσιόδρα να μη χάνουμε την ελπίδα μας.

Αν μη τι άλλο, το σκίτσο δείχνει να έχει… διπλή ανάγνωση: Από τη μια, όπως τόνισε και ο κ. Τσιόδρας, η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή και όπλο απέναντι στην πανδημία. Από την άλλη, όμως, το μέτρο της μάσκας και γενικότερα η ατομική ευθύνη μοιάζει να ωχριά μπροστά στο μέγεθος της πανδημίας.

Δείτε το σκίτσο του Αρκά

Λίγα λόγια για τον Αρκά

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε, όπως αναφέρει το Βικιπαίδεια. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα μας είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ως ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κριτική

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και «χοντροφοβικά». Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Διάφορα ΜΜΕ και αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις κάνοντας λόγο για έκφραση alt-right ιδεολογίας στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments