Διεθνή

Κυβέρνηση Σερβίας: Οι γυναίκες θα αποτελούν το 50% των υπουργών

Κυβέρνηση Σερβίας: Οι γυναίκες θα αποτελούν το 50% των υπουργών
Κυβέρνηση Σερβίας: Η Άνα Μπρνάμπιτς ανακοινώνοντας τα ονόματα των υπουργών, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αρχηγό του SNS και πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η νέα κυβέρνηση της Σερβίας θα έχει 21 υπουργεία, στα 11 εκ των οποίων θα είναι επικεφαλής γυναίκες ανέφερε η εντολοδόχος πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς μετά την συνεδρίαση του προεδρείου του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος(SNS).

Η Άνα Μπρνάμπιτς ανακοινώνοντας τα ονόματα των υπουργών, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αρχηγό του SNS και πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανέφερε ότι 10 υπουργοί προέρχονται από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, δύο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS), ένας από την Σερβική Πατριωτική Ένωση (SPAS) και οκτώ είναι προσωπικότητες χωρίς έντονη κομματική δράση. Η νέα κυβέρνηση της Σερβίας θα έχει τρία νέα υπουργεία, αυτά είναι: το Υπουργείο για την Φροντίδα του Χωριού, το Υπουργείο για την Οικογένεια και την Δημογραφική Ανάπτυξη και το Υπουργείο Ανθρωπίνων, Μειονοτικών Δικαιωμάτων και Κοινωνικού Διαλόγου.

Από την προηγούμενη κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομίας Σίνισα Μάλι διατηρεί τη θέση του όπως και οι υπουργοί Αγροτικής ανάπτυξης και Υγείας. Στα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών (σ.σ. Αστυνομίας) έγινε αλλαγή θέσεων με τον Αλεξάνταρ Βούλιν να αναλαμβάνει το Εσωτερικών και τον Νεμπόισα Στεβάνοβιτς το υπουργείο Άμυνας. Υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει Νίκολα Σελάκοβιτς ο οποίος ασκεί καθήκοντα διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Άνα Μπρνάμπιτς την ερχόμενη εβδομάδα- όπως ανακοινώθηκε – θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή και έτσι ουσιαστικά θα αρχίσει να κυλάει η θητεία της νέας κυβέρνησης η οποία θα είναι βραχείας διάρκειας, μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Σημειώνεται ότι στην νέα κυβέρνηση συμμετέχουν και τα τρία κόμματα που εκπροσωπούνται στην βουλή και για πρώτη φορά στην νεότερη κοινοβουλευτική ιστορία της Σερβίας δεν θα υπάρχει αντιπολίτευση.

Ποια είναι η πρωθυπουργός της Σερβίας

Η Άνα Μπρνάμπιτς (28 Σεπτεμβρίου 1975) είναι Σέρβα πολιτικός. Διαδέχτηκε στην πρωθυπουργία τον Ίβιτσα Ντάσιτς, όπου ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός, μετά την εκλογή του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας. Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Σερβίας και η πρώτη πρωθυπουργός που έχει δηλώσει ανοιχτά ομοφυλόφιλη σε μια χώρα με αρνητικές κοινωνικές απόψεις για την ομοφυλοφιλία.

Πολιτική

Η κυβέρνησή της έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στις 29 Ιουνίου 2017, ενώ επιλέχθηκε ως πρωθυπουργός σε μια ταραγμένη περίοδο, όντας μη πολιτικό πρόσωπο.Έχει διατελέσει υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (2016-2017) κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του Αλεξάνταρ Βούτσιτς και προσωρινώς εκτελούσα χρέη υπουργού Οικονομικών (2018)

Πρωθυπουργός

Η Άνα Μπρνάμπιτς έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπου στις 20 Ιουνίου 2017, σε συνεννόηση με άλλα έξι κόμματα, η ίδια σχημάτισε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Στις 29 Ιουνίου 2017 η κυβέρνηση της έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 157 ψήφους σε παρουσία 250 βουλευτών. Ενώ η ίδια έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Σερβίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments