Ελλάδα

Θεσσαλονίκη κορωνοϊός: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ μετά τα πρώτα rapid test

Θεσσαλονίκη κορωνοϊός: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ μετά τα πρώτα rapid test
Θεσσαλονίκη κορωνοϊός: Στην αρχή ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 10% αλλά στη συνέχεια μειώθηκε στο 5%.

Θετικό φαίνεται πως είναι ένα σημαντικό ποσοστό από τα rapid test που γίνονται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη και θα συνεχίσουν να γίνονται μέχρι τις 20:00 το βράδυ στην παραλία της συμπρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα αποτελέσματα των πρώτων «παρτίδων» τεστ προκάλεσαν συναγερμό στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αφού έφταναν το 10%. Ωστόσο, λίγο πριν τη μία το μεσημέρι και ενώ υπήρχε πλέον δείγμα περίπου χιλίων τεστ, ο δείκτης θετικότητας (το ποσοστό θετικών επί των διενεργούμενων ελέγχων) παρουσίασε σημαντική βελτίωση, πέφτοντας στο 5%.

Ο δείκτης παραμένει έως αυτή την ώρα πιο πάνω από τον εθνικό δείκτη θετικότητας, που όπως είχε πει ο Σωτήρης Τσιόδρας πριν από δύο ημέρες στην έκτακτη παρουσία του στην ενημέρωση βρίσκεται στο 4,4%.  Το πρωινό 10% στα θετικά τεστ αποδίδεται στο ότι έσπευσαν να εξετασθούν άνθρωποι που είχαν συμπτώματα και τις προηγούμενες ημέρες είχαν δυσκολία να κάνουν τεστ, τόσο λόγω των αργιών, καθώς στη Θεσσαλονίκη ήταν αργία και η Δευτέρα λόγω του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, όσο και διότι υπήρξαν ελλείψεις σε τεστ.

Πάντως, η εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη θυμίζει την εικόνα που παρουσίασαν οι Σέρρες, όταν την πρώτη ημέρα που τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούσαν τεστ στην κεντρική πλατεία, το ποσοστό των θετικών έφτανε επίσης στο 10%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπει στο «κόκκινο» (επίπεδο επιτήρησης 4) ο νομός Σερρών. Από την άλλη, οι ολοένα αυξανόμενες μολύνσεις είχαν θορυβήσει τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τους επαγγελματίες υγείας καθώς δεν περίμεναν τα αποτελέσματα από τα σημερινά τεστ για να πάρουν αποφάσεις. Μάλιστα, ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την είσοδο του νομού στο «κόκκινο».

Αν παραμείνει το ποσοστό σε τόσο υψηλό επίπεδο, η κατάσταση θα είναι δραματική και ο «κόκκινος συναγερμός» θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς των προηγούμενων ημερών αλλά και μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα. Τέλος, να αναφέρουμε πως στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας είναι από σήμερα, στις 06.00 το πρωί, οι περιφερειακές ενότητες των Ιωαννίνων και των Σερρών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 00.30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 05.00 το πρωί, η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους, καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments