Ελλάδα

Σεισμός Σάμος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί μέχρι τις 30 Απριλίου

Σεισμός Σάμος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί μέχρι τις 30 Απριλίου
Σεισμός Σάμος: Οι δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 30 Απριλίου.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το νησί της Σάμου, οι δήμοι Δυτικής και Ανατολικής Σάμου τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Στο νησί θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λάβει πληρέστερη εικόνα για την έκταση των ζημιών.

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στην περιοχή στις 30-10-2020.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου, ήτοι από την 30-10-2020 και για έξι (6) μήνες, δηλαδή έως και 30 Απριλίου 2021.

Εκτός από την Σάμο και στο νησί της Χίου υπάρχουν πολλά προβλήματα και έτσι κρίθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι να ελεγχθούν σπίτια, σχολεία και υποδομές.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται και η Χίος μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 ρίχτερ που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής (30/10/2020). Έπειτα από τη συνεδρίαση του έκτακτου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου της Χίου που πραγματοποιήθηκε για την εκτίμηση των συνεπειών στο νησί του ισχυρού σεισμού, αποφασίστηκε ομόφωνα:

1. Να κηρυχτεί ο Δήμος Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των εκτεταμένων ζημιών στα δίκτυα υποδομών, σε σπίτια, σε ναούς, στα δίκτυα ύδρευσης και σε λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού.

2. Όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από Πολιτικούς Μηχανικούς του Δήμου, της Περιφέρεια

Σάμος: Τι άφησε πίσω του ο σεισμός

Η μέρα που ξημέρωσε είναι δύσκολη. Η Σάμος μετρά τις πληγές και θρηνεί τα δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τις πέτρες και τα χαλάσματα όταν έπεσε τοιχίο σε σημείο όπου κάθονταν τη στιγμή που έγινε ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ.

Ο σεισμός στη Σάμο προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον 200 κτίρια, δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου, Στρατής Μανωλακέλης.

Στο Βαθύ της Σάμου οι καταστροφές και οι ζημιές είναι εμφανείς. Ό,τι παλιό πετρόχτιστο κτίριο υπήρχε έχει υποστεί από μικρές φθορές μέχρι και ολική καταστροφή. Κατά μήκος του λιμανιού οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προσπαθούν να μαζέψουν τα νερά που δημιούργησαν τα παλιρροϊκά κύματα (τρία μικρά “τσουνάμι”) που ακολούθησαν μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση. Πέτρες, νερά, φθορές, χώματα είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το σκηνικό γύρω από το Βαθύ της Σάμου.

Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στα στενά μπορεί να διακρίνει τα χαλάσματα και τις ταινίες σήμανσης που έχουν τοποθετηθεί για να μην περάσει ο κόσμος από τα στενά. Οι κάτοικοι αναστατωμένοι και λυπημένοι από τον άδικο χαμό των δύο παιδιών, συζητούν μεταξύ τους, σοκαρισμένοι και συγκλονισμένοι, δίνοντας την δική τους μαρτυρία για το που ήταν την ώρα του σεισμού.

Στο δρόμο από το αεροδρόμιο, έξω από το Πυθαγόρειο, μέχρι το Βαθύ μπορεί να διακρίνει κανείς τις πέτρες που έχουν πέσει και τις πινακίδες που έχουν ξηλωθεί από το δρόμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments