Διεθνή

Εμβόλιο κορωνοϊός: Το CureVac δημιουργεί αντισώματα – Όμοια με κάποιον που πέρασε βαρύ Covid-19

Εμβόλιο κορωνοϊός: Το CureVac δημιουργεί αντισώματα – Όμοια με κάποιον που πέρασε βαρύ Covid-19
Εμβόλιο κορωνοϊός: Η γερμανική CureVac ανακοίνωσε ότι το πειραματικό εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού προκάλεσε ανοσολογική απόκριση σε ανθρώπους. Αυτή η εξέλιξη θέτει την CureVac σε πορεία για να αρχίσει φέτος μαζικά τεστ.

Κορυφώνεται η μεγάλη «κούρσα» για την παρασκευή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εξέφρασε προ ημερών την ελπίδα ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μπορεί να είναι έτοιμο ακόμα και τον Ιανουάριο.

Την ίδια στιγμή, ταχύτητα ανεβάζει η Pfizer που αναμένεται να έχει έτοιμο το εμβόλιό της νωρίτερα από την πρωτοπόρο -μέχρι στιγμής- ομάδα της Οξφόρδης και την AstraZeneca. Ο κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας ανέφερε ότι το εμβόλιο μπορεί να παραδοθεί ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θετικά είναι τα νέα σε ό,τι αφορά το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και από τη Γερμανία. Η γερμανική CureVac ανακοίνωσε ότι το πειραματικό εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού προκάλεσε ανοσολογική απόκριση σε ανθρώπους. Αυτή η εξέλιξη θέτει την CureVac σε πορεία για να αρχίσει φέτος μαζικά τεστ.

CureVac: Το εμβόλιο παρήγαγε αντισώματα, όπως οι άνθρωποι που νοσούν βαριά από κορωνοϊό

«Έχουμε ενθαρρυνθεί πολύ από τα προσωρινά δεδομένα της Φάσης 1», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Φραντς-Βέρνερ Χάας. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας χρησιμοποιεί την προσέγγιση του αποκαλούμενου αγγελιοφόρου RNA (mRNA), όπως και η Moderna και η BioNTech και ο εταίρος της, η Pfizer, αν και αυτοί άρχισαν μαζικά τεστ σε ανθρώπους στα τέλη Ιουλίου. Η CureVac ανακοίνωσε πως το πιθανό εμβόλιό της, γνωστό ως CVnCoV, είναι γενικά καλά ανεκτό και τα αποτελέσματα των δοκιμών στηρίζουν τα σχέδια της εταιρείας να αρχίσει πριν από το τέλος του χρόνου το τελικό στάδιο των δοκιμών με 30.000 συμμετέχοντες. Η CureVac -που υποστηρίζεται από τον γερμανό επενδυτή στη βιοτεχνολογία Ντίτμαρ Χοπ, το Ίδρυμα Γκέιτς και την GlaxoSmithKline- ανακοίνωσε πως εθελοντές ανέπτυξαν ένα επίπεδο αντισωμάτων ανάλογο με εκείνο που ανέπτυξαν άνθρωποι οι οποίοι ανέρρωσαν από σοβαρό κρούσμα Covid-19.

Αυτό είναι το νέο φάρμακο κατά του κορωνοϊού που προτείνουν οι επιστήμονες

Ο κόσμος ολόκληρος ελπίζει στο εμβόλιο για να απαλλαχθεί από τον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες όμως αγωνίζονται και για την ανεύρεση ενός φαρμάκου που θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το βρήκαν ήδη και δεν είναι άλλο από την απροτινίνη.

Συγκεκριμένα η απροτινίνη, φαίνεται να δρα κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και, γι’ αυτό, αξίζει να δοκιμαστεί ως υποψήφιο αντι-ιικό φάρμακο στην περίπτωση της νόσου Covid-19, λένε οι επιστήμονες. Η απροτινίνη (aprotinin) είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας της πρωτεϊνάσης.

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Γκέτε της Φρανκφούρτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανοβέρου και του Πανεπιστημίου του Κεντ, με επικεφαλής τους καθηγητές Μάρτιν Μικαέλις και Γίντριχ Κίνατλ, οι οποίοι και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cells», βρήκαν ότι η απροτινίνη εμποδίζει την είσοδο του κορονοϊού στα κύτταρα και συνεπώς θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απροτινίνη διαπιστώθηκε ότι αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊού σε διάφορα είδη κυττάρων. Τα αερολύματα απροτινίνης έχουν εγκριθεί ήδη στη Ρωσία για τη θεραπεία της γρίπης και μπορούν εύκολα να δοκιμαστούν επίσης κατά του νέου κορονοϊού. Όπως δήλωσε ο δρ Μικαέλις, «το αερόλυμα απροτινίνης έχει αναφερθεί ότι είναι υπερβολικά καλά ανεκτό στους ασθενείς με γρίπη. Συνεπώς έχει πολύ καλές πιθανότητες να αποτρέψει την εκδήλωση σοβαρής Covid-19, αν χορηγηθεί νωρίς μετά τη διάγνωση της νόσου».

Τι γίνεται με το εμβόλιο

Όσον αφορά τις εξελίξεις για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αυτές τις ημέρες ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας αναμένει πόρισμα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της Pfizer Inc και της BioNTech SE, πριν από το ανταγωνιστικό εμβόλιο της AstraZeneca Plc. Ειδικότερα, υψηλόβαθμες πηγές στη βρετανική κυβέρνηση αναμένουν ότι το πόρισμα για το αν το εμβόλιο της Pfizer Inc και της BioNTech SE κατά της COVID-19 είναι αποτελεσματικό θα είναι διαθέσιμο πριν από το ανταγωνιστικό εμβόλιο της AstraZeneca Plc, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδα «The Times». Η Βρετανία πιστεύει ότι το εμβόλιο της Pfizer θα μπορεί να είναι έτοιμο για να διατεθεί πριν από τα Χριστούγεννα, γράφει το ίδιο δημοσίευμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments