Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου: Με το νομοσχέδιο Βρούτση καταργείται η έννοια της μισθωτής εργασίας

Έφη Αχτσιόγλου: Με το νομοσχέδιο Βρούτση καταργείται η έννοια της μισθωτής εργασίας
Έφη Αχτσιόγλου: Ήδη 130.000 νέοι άνεργοι εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων επιλογών, 1 στους 10 με κάτω από €200 τον μήνα, 1 στους 7 κάτω από τον κατώτερο μισθό τόνισε η τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αφού το νομοσχέδιο Βρούτση δεν έχει κατατεθεί ακόμα, καταργείται η έννοια της μισθωτής εργασίας. Εδώ δεν μιλάμε πια για ξηλώματα επιμέρους δικαιωμάτων ή προστατευτικών ρυθμίσεων που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση. Μισθωτή εργασία σημαίνει ότι παρέχω την εργασία μου και λαμβάνω αμοιβή γι΄αυτή την παροχή. Ο κ.Βρούτσης κανονικοποιεί την απλήρωτη εργασία, δηλαδή ο εργαζόμενος δεν θα λαμβάνει μισθό για τις ώρες τις οποίες εργάζεται.

Παράλληλα, κανονικοποιεί τα σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους, που, όπως αποδεικνύεται, δεν ήταν παροδικά για τη δήθεν αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αυτή η στρεβλή θέση δηλαδή της κυβέρνησης ότι αφαιρώντας δικαιώματα και μειώνοντας εισόδημα τάχα θα φρενάρει την ύφεση, αποδεικνύεται ότι ήταν στρατηγική επιλογή της. Πλέον φέρνει το δεκάωρο με απλήρωτη την υπερωρία, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και την αμέσως μεγαλύτερη υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Δουλεύεις περισσότερο πληρώνεσαι λιγότερο, αυτό είναι το σχήμα. Το στρατηγικό σχέδιο της ΝΔ είναι όχι απλώς να ξηλώσει ό,τι χτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια αλλά να πάμε και πολύ πιο πίσω, ακόμα και από το 1990.

Ήδη αυτή τη στιγμή 130.000 νέοι άνεργοι έχουν προκύψει εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης, ένας στους δέκα αμοίβεται με κάτω από 200 ευρώ τον μήνα, ένας στους επτά αμοίβεται κάτω από τον κατώτερο μισθό. Τόσο σφοδρή επίθεση δεν μπορώ να θυμηθώ στα πρώτα χρόνια των μνημονίων, πλην του 2012 που έγινε η μείωση του κατώτατου μισθού και θεσμοθετήθηκε ο υποκατώτατος για τους νέους, αυτός που καταργήσαμε εμείς.

Ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε το μερικό lockdown χωρίς, κατ΄αρχάς, να εξηγεί γιατί έκανε αυτή την επιλογή έναντι άλλων. Για παράδειγμα δεν είπε τίποτα για τις εκκλησίες, δεν είπε τίποτα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αν το πρόβλημα είναι (και είναι) ο συνωστισμός, γιατί δεν έκανε κι άλλες επιλογές για να αντιμετωπισθεί μεγαλύτερος συνωστισμός; Επίσης, ούτε ο κ.Μητσοτάκης ούτε ο κ.Σταϊκούρας είπαν λέξη για το δημόσιο σύστημα Υγείας και την ενίσχυσή του, που είναι στα όριά του με δική τους ευθύνη. Είχαν εφτά μήνες στη διάθεσή τους να προετοιμαστούν και δεν έκαναν καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ή δωρεάν μαζικά τεστ. Αυτές οι πολιτικές και οι επιλεκτικές επιλογές ενισχύουν την αντιπολιτική στάση, την «ψεκασμένη», που κούνησε και το δάκτυλο ο κ.Μητσοτάκης προχθές, ενώ είναι ο ίδιος που την ενισχύει.

Χειρότερα και από του Απριλίου τα μέτρα «ενίσχυσης»

Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο κ.Σταϊκούρας είναι πιο ανεπαρκή ακόμα και από εκείνα που είχαν πάρει τον Απρίλιο, τα οποία οδήγησαν ήδη σε ύφεση 15%, σε 130.000 νέους άνεργους, σε μία μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών κατά 12% και σε πολύ μεγάλη φτωχοποίηση των εργαζομένων, με καταβαραrθρωμένους μισθούς σε όσους εξακολουθούν να εργάζονται. Τώρα, ανακοινώνουν μέτρα ακόμα χειρότερα από της πρώτης φάσης. Δηλαδή: δεν δίνουν καμία απευθείας επιχορήγηση στις επιχειρήσεις όπως τους λέμε εδώ και τόσους μήνες να δώσουν 3 δις ευρώ, παρά μόνο ξαναβάζουν τον κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Επίσης, δεν δίνουν καμία ενίσχυση στους επαγγελματίες, ούτε καν εκείνο το πενιχρό 800άρι που έδωσαν τον Απρίλιο. Στους εργαζόμενους, ξαναδίνουν τα 534 ευρώ με αναστολή σύμβασης εργασίας, επιδοτούν δηλαδή την ανεργία τους και όχι την εργασία τους. Επαναλαμβάνουν δε, κάτι γελοία μέτρα αναβολής πληρωμών, όπως για τον ΦΠΑ Νοεμβρίου. Δηλαδή, κλείνουν μία επιχείρηση και της λένε θα μου πληρώσεις τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές ενώ ο υπόχρεος δεν θα έχει έσοδα. Και μη ξεχνάτε ότι από τον Ιανουάριο ξεκινάει η εφαρμογή του πτωχευτικού. Που σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα καταχρεωθούν πάλι για να πτωχεύσουν σε δύο μήνες. Εδώ μιλάμε για σχέδιο, δεν μπορεί να είναι τόσο μεγάλη η ανεπάρκειά τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments