Ελλάδα

Λινού για κορωνοϊό: «Ελπίζω ότι αυτό το lockdown θα εφαρμοστεί σωστά»

Λινού για κορωνοϊό: «Ελπίζω ότι αυτό το lockdown θα εφαρμοστεί σωστά»
Λινού για κορωνοϊό: «Δεν πρέπει να μας ανησυχήσει η πιθανότητα να βλέπουμε αύξηση τις επόμενες δέκα μέρες αλλά μετά θα πρέπει να σταθεροποιηθεί και μετά να αρχίσει να μειώνεται» εξήγησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Την εκτίμησή της για το δεύτερο ολικό lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα μας εν μέσω της εκρηκτικής ανόδου των κρουσμάτων του κορωνοϊού αλλά και των διασωληνμένων, εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού. «Ελπίζω ότι αυτό το lockdown θα εφαρμοστεί σωστά από τους πολίτες και θα δοθεί προσοχή στους ανθρώπους που έχουν οικονομικά δυσκολία να το εφαρμόσουν» τόνισε μιλώντας στο MEGA η κ. Λινού, προσθέτοντας πως θα γίνουν οι μελέτες πεδίου σε τυχαίο δείγμα του ελληνικού πληθυσμού ώστε «να ξέρουμε τι γίνεται πέρα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα».

Μάλιστα, η κ. Λινού εκτιμά πως τα κρούσματα που θα εντοπιστούν τις επόμενες θα αυξηθούν αυτή και την επόμενη εβδομάδα καθώς πρόκειται για πολίτες που έχουν ήδη μολυνθεί

«Δεν πρέπει να μας ανησυχήσει η πιθανότητα να βλέπουμε αύξηση τις επόμενες δέκα μέρες αλλά μετά θα πρέπει να σταθεροποιηθεί και μετά να αρχίσει να μειώνεται» εξήγησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας. Όσον αφορά τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ η κ. Λινού πιστεύει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να έχουμε πρόβλημα, συπληρώνοντας πως: «Οι γιατροί μας είναι ικανοί και οι υποδομές αντέχουν» εκφράζοντας την ανησυχία της για «το burn out των γιατρών υγείας». «Πρέπει να βρούμε τρόπους για να διαγνώσουμε αν κάποιος υγειονομικούς έχει υποστεί περισσότερη πίεση από όση μπορεί να αντέξει, άρα κινδυνεύει ψυχολογικά και να βρούμε τρόπους να στηρίξουμε τον ίδιο και την οικογένεια του» κατέληξε η κ. Λινού.

Τι επισήμανε και ο Σωτήρης Τσιόδρας στις σημερινές ανακοινώσεις

Όπως είπε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στις ανακοινώσεις που έκανε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ανακοινώνοντας το lockdown μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία από όσους βγαίνουν από αυτά. Κι αυτός είναι ένας δείκτης που δείχνει ότι θα πιεστεί αφόρητα το σύστημα υγείας.

Είπε ακόμα ότι δυστυχώς όταν μία επιδημία έχει μεγάλη αύξηση δεν θα νοσηλευτούν μόνο οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι που είναι ηλικίας άνω των 75 ή των 80. Θα νοσηλευτούν και άνθρωποι που έχουν ηλικίες 45 με 54. 93 άτομα τις τελευταίες 7 ημέρες, 35-44, 50 άτομα τις τελευταίες ημέρες. Και θα υπάρξει βέβαια και νοσηλεία που θα οδηγήσει σε σοβαρές εκβάσεις, σε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής, ακόμα και θάνατο και σε αυτές τις νεαρές ηλικίες, κάτι που δεν το θέλουμε.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι από τις 26 Οκτωβρίου και μετά, έχουμε αυτή τη στιγμή μία σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ., 213 εχθές το βράδυ. Αυτό οδηγεί σε μία κάλυψη 60% των Μ.Ε.Θ. οι οποίες έχουν οριστεί για αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού. Ο καθηγητής είπε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική έχουμε σημαντική κατάληψη ποσοστού κλινών Μ.Ε.Θ. που είναι ειδικά σχεδιασμένες για νοσηλεία ασθενών με Covid. Στη Θεσσαλονίκη είναι δραματική η αύξηση των τελευταίων 10 ημερών. Πλέον 78% των κλινών Μ.Ε.Θ. Covid στη Θεσσαλονίκη είναι κατειλημμένες.

Επίσης, ο καθηγητής έκανε ειδική μνεία στη χρήση μάσκας, τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι η χρήση της «θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο μέχρι να έχουμε το εμβόλιο», ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει πιθανότητα «ο ιός να γίνει εποχικός, σαν της γρίπης».

«Η πίεση στο σύστημα υγείας μας παρουσιάστηκε χθες», είπε και διευκρίνισε πως το γενικευμένο lockdown ήταν μια απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα. «Συστήσαμε ενίσχυση της επιτήρησης, ενίσχυση του συστήματος υγείας, συζητήσαμε την ενίσχυση στα ΜΜΜ, την ενίσχυση της τηλεργασίας», τόνισε.  Αναφορικά με την απόφαση να μείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε: «Μετά από εκτενή συζήτηση είπαμε να μείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία γιατί κρίθηκε ότι υπάρχει χαμηλή μεταδοτικότητα και τα σχολεία είναι τα πρώτα που θα επανέλθουν όταν τελειώσει αυτό».

«Ο ιός είναι εδώ, η πάλη συνεχίζεται όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα και θα τον ξεπεράσουμε. Να επιλέξουμε τη σύμπνοια σε αυτή τη συγκυρία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Λοιμωξιολόγος και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρυθμό εξάπλωσης του ιού, υπογραμμίζοντας : «Διαπιστώνουμε τη σημαντική ταχύτητα του ιού και ζητήσαμε από τα ερευνητικά εργαστήρια να δουν αν έχει κάτι αλλάξει στον ιό. Ήδη οι επιστήμονες στο Παστέρ, στη Θεσσαλονίκη και άλλοι καθηγητές κάνουν βαθιά μοριακή ανάλυση του ιού για να δουν αν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή».

«Κάποιες εργασίες από το εξωτερικό δείχνουν μια μετάλλαξη από τον Ιούνιο και μετά. Δεν το είδαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο γιατί ο κόσμος ήταν έξω και υπήρχε και μια επίδραση από το κλίμα. Μας εκπλήσσει η ταχύτητα μετάδοσης του ιού που οδηγεί μαθηματικά στην πίεση του συστήματος υγείας» κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments